Publicat: 29 Martie, 2017 - 11:07
Share

Ministrul justiției, Tudorel TOADER, și secretarul de stat, Marieta SAFTA, au avut marți, 28 martie 2017, o întâlnire bilaterală cu Frans TIMMERMANS, Prim Vice-Președintele Comisiei Europene. La întâlnire a participat și Secretarul General Adjunct al Comisiei Europene, responsabil de tematica Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV), doamna Paraskevi MICHOU.

În cadrul întâlnirii, au fost abordate aspecte relevante pentru evoluția dosarului MCV, ministrul român realizând o expunere a priorităților mandatului, în vederea aducerii la îndeplinire a agendei tehnice monitorizate în cadrul mecanismului.

Ministerul Justiției va pregăti misiunile de evaluare pe care Comisia Europeană le va derula în România în cursul anului 2017, având ca prioritate asigurarea cooperării între instituții și realizarea obiectivelor și recomandărilor tehnice, astfel încât raportul ce va fi publicat la finalul anului 2017 să fie unul pozitiv.

Tudorel TOADER, ministrul justiției, a reafirmat angajamentul ferm al guvernului român de a continua progresele deja înregistrare în domeniul sistemului judiciar și al activității de prevenire și combatere a corupției, care să atragă după sine finalizarea monitorizării.

Prim Vice-președintele Frans TIMMERMANS a apreciat progresele majore realizate de România în domeniile reformei justiției și combaterii corupției, așteptările fiind ca aceste progrese să fie continuate. Comisia Europeană susține eforturile României, în calitate de partener.

Cei doi demnitari au agreat continuarea bunei cooperării dintre Comisia Europeană și România în vederea atingerii obiectivelor de îndeplinire a recomandărilor și, ulterior, de finalizare cu succes a Mecanismului.

Un alt aspect abordat a fost cel referitor la îmbunătățirea condițiilor din penitenciarele românești, ministrul justiției subliniind necesitatea unor soluții complementare, aplicate în proporția adecvată, atât pe palierul legislativ, cât și pe cel al infrastructurii.

Prim Vice-președintele Frans TIMMERMANS a reiterat disponibilitatea Comisiei Europene de a oferi sprijin financiar pentru reabilitarea spațiilor de detenție.

Continuarea dialogului dintre cei doi demnitari se va concretiza în cadrul vizitei pe care Prim Vice-președintele Frans TIMMERMANS o va efectua în Romania în 20 aprilie 2017