Publicat: 15 August, 2017 - 14:00
Share

Ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, vrea ca în luna octombrie să fie lansat pe SEAP tronsonul de autostradă Sibiu-Piteşti. Cuc este dezamăgit de firma care a elaborat studiul de fezabilitate, în prezent fiind lansate doar secţiunile unu şi cinci.

“Autostrada Piteşti - Sibiu, secţiunile, capetele unu şi cinci, după cum ştiţi, au fost ridicate pe SEAP, proiectare şi execuţie. Urmează să ridicăm până la sfârşitul lunii octombrie şi celelalte porţiuni, doi, trei şi patru. Ce vreau să vă precizez, sunt un pic dezamăgit de firma care a elaborat studiul de fezabilitate pentru Sibiu – Piteşti pentru că noi am prelungit termenul acestei firme, eu am găsit proiectul blocat în minister când am ajuns, s-a prelungit cu încă şase luni pentru a finaliza toate studiile de fezabilitate pentru cele cinci secţiuni, iar până în momentul de faţă ne-a adus secţiunile unu şi cinci, evident, pe care le-am şi lansat pe SEAP, şi secţiunea patru. Secţiunile doi şi trei urmează să le aducă. Dacă nu se vor încadra în termenul contractual încheiem contractul cu ei. Noi oricum avem un plan de rezervă”, a spus ministrul Transporturilor.

Acesta a menţionat că dacă se va ajunge aici proiectul nu va fi pus în pericol şi va putea fi menţinut termenul ca în octombrie întreg tronsonul de autostradă Sibiu - Piteşti să fie pe SEAP.

“Este un proiect foarte important pentru România şi nu va fi pus sub nici o formă în pericol. Dacă nu mai prelungim perioada în continuare pentru Piteşti – Sibiu, compania are deja planul pus la punct astfel încât să ne menţinem termenul şi în octombrie să avem lansat întreg tronsonul Sibiu – Piteşti pe SEAP. Este foarte important din punct de vedere economic şi în al doilea rând pentru absorbţia de fonduri europene.  Toată lumea vorbeşte de absorbţie, dar vedem că absorbţia în momentul de faţă se realizează doar prin proiectele fazate, vorbim despre Lugoj - Deva, Sebeş – Turda”, a afirmat Răzvan Cuc.

Ministrul a mai spus că pentru a continua absorţia fondurilor europene trebuie lansate proiectele, referindu-se aici nu doar la Sibiu-Piteşti, ci şi la Centura Sud a Bucureştiului.

“Pentru a asigura absorbţia de fonduri europene, evident trebuie lansate proiectele, şi aici Sibiu – Piteşti este unul dintre ele, Centura Sud, la profil de autostradă. Vorbim practic de veriga lipsă din coridorul patru, pentru că nu putem să închidem coridorul patru prin centura existentă care este suprasaturată. Chiar dacă şi acolo am deblocat proiectele de decongestionare la Domneşti, Popeşti, Berceni şi extindere pe anumite porţiuni la patru benzi, dar centura nouă, la profil de autostradă, este necesară, este lansată, e vorba de 51 de kilometri de drum la profil de autostradă. Valoarea este undeva la 500 de milioane de euro”, a explicat ministrul.