Publicat: 24 August, 2017 - 19:25

Ministrul apărării naţionale, Adrian Ţuţuianu, l-a primit joi, 24 august, la sediul ministerului, pe Cord Meier-Klodt, ambasadorul Republicii Federale Germania în România. 

La convorbiri au luat parte șeful Statului Major General, generalul Nicolae Ciucă, și secretarul de stat pentru Armamente, Florin-Lazăr Vlădică.

Oficialii au discutat despre perspectivele intensificării cooperării bilaterale în domeniul apărării, dar și în cadrul Alianţei Nord-Atlantice şi la nivelul Uniunii Europene.

Ministrul Ţuţuianu a punctat cele mai importante repere ale cooperării bilaterale şi a subliniat faptul că România rămâne ferm angajată în implementarea deciziilor adoptate la Summit-ul de la Varşovia. În acest context, a evidențiat acţiunile de realizare a prezenţei avansate a NATO în regiune, mulţumind părţii germane pentru sprijinul acordat în implementarea iniţiativelor concrete ale României.

Pe dimensiunea Politicii de Securitate şi Apărare Comună, au fost prezentate măsurile întreprinse de țara noastră în implementarea concluziilor  Consiliului European din decembrie 2016 în domeniul securităţii şi apărării, în contextul implementării Strategiei Globale, și au fost accentuate discuțiile cu privire la colaborarea celor două ţări în perspectiva pregătirii, la nivel naţional, a preluării Preşedinţiei Consiliului UE de către România, în primul semestru al anului 2019. 

În încheiere, ministrul apărării naționale a subliniat interesul în aprofundarea cooperării tehnico-militare cu partenerul german, prin identificarea și adoptarea unor proiecte concrete care să stimuleze investițiile germane și transferul de tehnologie în România.

Ambasadorul Meier-Klodt a subliniat importanţa intensificării cooperării strategice germano-române şi în domeniul apărării, ca pilon solid al sistemului de securitate european si transatlantic. Ambasadorul a ţinut să-i mulţumească ministrului Ţuţuianu pentru interesul său faţă de proiectele concrete cu Germania şi a reiterat faptul că acestea au ca scop înfăptuirea unei producţii parteneriale, pe termen lung, la cel mai înalt nivel tehnic, precum şi crearea, în România, a unor locuri de muncă înalt calificate.