Publicat: 13 Martie, 2018 - 08:41

Ministrul Educaţiei Naţionale, Valentin Popa, s-a întâlnit luni, 12 martie, cu Excelenţa Sa Michele Ramis, ambasadorul Franţei în România

Cu acest prilej, cei doi oficiali au discutat aspecte legate de predarea limbii franceze în şcolile şi universităţile din România, precum şi de modalităţile concrete de cooperare la nivel european pentru implementarea Concluziilor Consiliului European din decembrie 2017.

De asemenea, a fost adusă în discuţie importanţa implementării conceptului de universităţi europene, concept susţinut pentru prima oară în cadrul Summitului Social de la Goteborg de către şefii de stat şi guverne. Ministrul Valentin Popa a pus accent pe necesitatea susţinerii principiului excelenţei, respectiv al distribuirii echilibrate din punct de vedere geografic, atunci când se va trece la înfiinţarea acestor centre de educaţie vitale pentru identitatea europeană.

Totodată, ministrul român a scos în relief necesitatea extinderii activităţilor organizaţiei "Alliance Francaise" şi în zona de est a României, având ca obiectiv promovarea francofoniei, organizarea unor cursuri şi a altor activităţi în limba franceză.

S-a subliniat şi importanţa implicării instituţiilor educaţionale în programul Sezonului cultural România-Franţa 2019, proiect în cadrul căruia Republica Franceză este partener în organizarea şi desfăşurarea activităţilor ce marchează Centenarul constituirii României moderne. Născut dintr-o voinţă politică comună, la cel mai înalt nivel, Sezonul România-Franţa 2019, a cărui desfăşurare coincide cu Preşedinţia României la Consiliul Uniunii Europene, celebrează două Centenare: cel al Marii Uniri, implicit al României moderne, respectiv centenarul sfârşitului primului Război Mondial.

În cadrul aceleiaşi întrevederi, cei doi oficiali au avut un schimb de informaţii cu privire la oportunităţile de dezvoltare a Liceului francez "Anna de Noailles" din Bucureşti.

Cei doi oficiali au agreat şi continuarea desfăşurării activităţii în România a Expertului Tehnic detaşat de "Expertise France" în cadrul Ministerului Educaţiei Naţionale, pentru sprijinirea dezvoltării învăţământului profesional şi tehnic din România.
 

Tag-uri Nume: