Publicat: 3 Septembrie, 2012 - 19:00
Share

Ministrul delegat pentru Mediul de Afaceri, Mihai Alexandru Voicu, participă, în perioada 4 – 7 Septembrie a.c., la Beijing, la Conferinţa inaugurală a Secretariatului pentru Cooperarea dintre Republica Populară Chineză şi ţările Europei Centrale şi de Est.

Deplasarea are loc la invitaţia părţii chineze, ministrul delegat pentru Mediul de Afaceri fiind coordonator naţional şi şef al Grupului de lucru interministerial pentru cooperarea româno – chineză.

Programul vizitei cuprinde, de asemenea, întâlnirea coordonatorilor naţionali cu E.S. Wen Jiabao, Prim Ministru al Consiliului de Stat al Republicii Populare Chineze, discuţii bilaterale cu Jiang Yaoping, Ministru adjunct al Comerţului, întâlniri cu Song Tao, Ministru adjunct al Afacerilor Externe şi reprezentanţi celorlalte state Central şi Est Europene, precum şi cu conducerea unor mari companii şi instituţii financiare interesate să realizeze proiecte economice şi investiţionale în România.


Secretariatul pentru Cooperarea dintre Republica Populară Chineză şi ţările Europei Centrale şi de Est este o rezultantă a iniţiativei de cooperare anunţate de către E.S. Wen Jiabao, Prim Ministru al Consiliului de Stat al Republicii Populare Chineze, cu prilejul Forumului Economic şi Comercial de la Varşovia, din luna aprilie 2012.

Republica Populară Chineză ocupă un loc prioritar în politica României de dezvoltare a relaţiilor cu ţările din Asia, iar în plan comercial ocupă locul întâi în zona asiatică la total schimburi comerciale, atât la export cât şi la import.

În anul 2011, volumul total al schimburilor comerciale ale României cu Republica Populară Chineză s-a situat la 4,2 miliarde USD, din care exportul a fost de 659,28 milioane USD, iar importul de 3.542,58 milioane USD. În primele 6 luni ale anului 2012, exportul românesc pe piaţa chineză a fost de 290,35 milioane USD.