Publicat: 27 Octombrie, 2016 - 10:42
Share

          În marja Reuniunii miniştrilor apărării din ţările membre ale NATO, miercuri, 26 octombrie, ministrul apărării naţionale, Mihnea Motoc, a avut o întâlnire bilaterală cu omologul canadian, Harjit Singh Sajjan.

          În cadrul discuţiilor, cei doi oficiali au susţinut necesitatea continuării şi intensificării cooperării bilaterale în domeniul apărării, în actualul context regional şi internaţional de securitate, caracterizat de evoluţii deosebit de complexe şi preocupante. În acelaşi timp, a fost subliniată importanţa coordonării poziţiilor la nivel aliat, în vederea implementării deciziilor adoptate la Summit-ul de la Varşovia, cu accent pe cele care vizează realizarea prezenţei avansate a NATO la flancul estic.

          Ministrul român al apărării naționale a exprimat apreciere pentru solidaritatea şi angajamentul Canadei în consolidarea capacităţii de descurajare a NATO la flancul estic, menţionând prezenţa consistentă a forţelor armate canadiene la exerciţiile desfăşurate pe teritoriul ţării noastre şi în regiunea Mării Negre, pe toate cele trei dimensiuni operaţionale – aeriană, terestră şi maritimă. A remarcat în mod special dislocarea detaşamentului aerian canadian, cu  aeronave F-18, în România, atât în 2014, la Câmpia Turzii, cât şi în 2016, la Mihail Kogălniceanu, precum şi prezenţa fregatelor canadiene în Marea Neagră.

          Oficialul canadian a subliniat că autorităţile de la Ottawa abordează unitar întregul flanc estic aliat şi, ca urmare, participă la eforturile de consolidare a posturii de descurajare atât pe segmentul nordic, cât şi pe cel sudic. În context, a subliniat decizia recentă de a contribui cu personal de stat major la efortul de operaţionalizare a Brigăzii Multinaţionale de la Craiova, menţionând inclusiv intenţiile de continuare a dislocării detaşamentelor de aeronave de luptă F-18 şi a fregatelor canadiene pe teritoriul României şi în Marea Neagră.