Publicat: 10 Octombrie, 2012 - 13:15
Share

 Europarlamentarul PSD Minodora Cliveti a adresat o întrebare scrisă Comisiei Europene ca urmare a publicării Comunicării cu privire la evaluările cuprinzătoare asupra marjelor de risc și siguranță ale centralelor nucleare din UE și a activităților conexe.

 In prezent in UE functioneaza 132 reactoare nucleare grupate in 58 de locatii, iar accidente precum cele din Fukusima au demonstrat ca aceste reactoare trebuie sa fie protejate chiar si impotriva unor accidente considerate a fi putin probabile, precum cutremure, inundatii, prabusirea unor avioane, in afara de cele deja luate in calcul precum greseli de constructie, eroare umana etc.

 Tinand cont de situatia seismica a Romaniei si de amplasamentul reactoarelor nucleare romanesti, comunicarea cuprinde o serie de recomandari in sensul unei mai bune protejari a constructiilor de riscul cutremurelor sau inundatiilor, apreciind ca fiind corecte masurile de siguranta deja luate in cadrul centralei de la Cernavoda.

 Comisia apreciaza ca fondurile necesare pentru asigurarea securitatii reactoarelor nucleare se ridica la 10-25 miliarde euro.

 In acest sens, Doamna Cliveti a formulat urmatoarea intrebare adresata Comisiei Europene:

 'In contextul publicarii recente a Comunicarii Comisiei referitoare la testele de stres in domeniul nuclear doresc sa intreb urmatoarele:

 1. Care sunt masurile concrete pe care Comisia Europeana le are in vedere pentru a controla securitatea centralelor nucleare aflate in apropierea granitelor Uniunii Europene?

 2. Care sunt masurile concrete pe care Comisia Europeana le propune pentru supravegherea si controlul securitatii depozitelor de deseuri radioactive avand in vedere ca si aceste depozite pot fi afectate in urma unor evenimente naturale extreme?

 3. Care sunt masurile concrete prin care Comisia Europeana va determina proprietarii centralelor nucleare sa actioneze cu responsabilitate si transparenta in aplicarea recomandarilor Comisiei formulate în urma testelor de stres si totodata sa informeze populatia cu privire la actiunile concrete intreprinse si la riscurile potentiale existente?'