26 octombrie 2021

MIPE a publicat integral Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, transmis Comisiei Europene

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene a publicat, miercuri, integral Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, transmis Comisiei Europene. Documentul este disponibil la următorul link: https://mfe.gov.ro/pnrr/.

PNRR a fost prezentat la Palatul Victoria, de prim-ministrul Florin Cîţu, viceprim-miniştrii Dan Barna şi Kelemen Hunor, alături de ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Cristian Ghinea.

„România anului 2026 va fi o ţară cu adevărat modernă şi reformată, cu toate transformările şi proiectele cuprinse în PNRR. Am transmis Comisiei Europene ieri şi am publicat astăzi integral 240 de fişiere cu tot ceea ce conţine PNRR, suntem prima ţară care publică integral şi anexele componentelor. Este un plan de ţară de maximă complexitate, asumat de Guvern, pe care s-a lucrat intens în ultimele luni cu ministerele şi totodată cu Comisia Europeană. În perioada următoare aşteptăm evaluarea oficială, apoi aprobarea finală şi va fi nevoie de un efort comun pentru a concretiza „, a spus ministrul Cristian Ghinea.

„Este un Program foarte important pentru România. Este vorba despre 29,2 miliarde euro, bani care vor fi folosiţi pentru a construi aproximativ 450 kilometri de autostradă, sute de şcoli şi de creşe, vom construi şi renova zeci de spitale. România are nevoie de reforme, vorbim de reforma sistemului de pensii, care trebuie să fie bazat pe contributivitate şi sa fie sustenabil. Reforma justiţiei, reforma companiilor de stat, reforma salarizării în sistemul public, unde vom lega performanţa de venituri”, a declarat prim-ministrul Florin Cîţu.

Şi viceprim-ministrul Dan Barna a punctat importanţa reformelor: „Prin depunerea acestui document, România accesează o resursă de dezvoltare ce va schimba semnificativ componente importante ale statului român şi dezvoltarea acestuia.”

La rândul său, viceprim-ministrul Kelemen Hunor a subliniat: „PNRR este un proiect de ţară, care, în 150 de zile, prin foarte multe discuţii şi negocieri, a fost depus la Comisie. Este un plan extrem de echilibrat socio-economic, ce va garanta bunăstare pentru toţi şi va direcţiona România pe calea cea bună.”

Ministrul Cristian Ghinea a oferit o prezentare a PNRR cu detalii.

Sub sloganul „UrmătoareaGeneraţieUE: Fonduri pentru România modernă şi reformată”, bugetul total de 29, 2 miliarde de euro se sprijină pe 6 piloni, care vizează tranziţia verde, digitalizarea, reforme în domeniul fiscal şi al sistemului de pensii, sănătate şi educaţie.

Domenii care beneficiază de alocări semnificative în PNRR: Transport – 7,6 miliarde euro, Educaţie – 3,6 miliarde euro şi Sănătatea – 2,4 miliarde euro.
Un loc aparte îl ocupă investiţiile pentru mediul privat, pe componenta de cercetare şi inovare, alocarea de 2,35 miliarde euro va permite dezvoltarea de instrumente financiare pentru IMM-uri şi companii mari, va finanţa, prin intermediul unor scheme de granturi, transformarea digitală, listări la bursă, investiţii în tehnologiile viitorului şi iniţiativele legate de cercetare, dezvoltare şi inovare.

Din perspectiva sub-componentelor, pe primul loc se situează domeniul feroviar, care va beneficia de finanţări de aproape 4 miliarde euro, autostrăzile vor avea alocate 3,2 miliarde euro, iar infrastructura spitalelor va avea la dispoziţie fonduri în valoare de aproape 2 miliarde de euro.

PNRR finanţează, de asemenea, proiecte-cheie, de importanţă strategică, un exemplu elocvent fiind „Împădurim România”, prin care se vor investi 630 milioane euro în noi suprafeţe de pădure (inclusive păduri urbane), ţinta fiind, ca la final, să avem până la 45.000 de noi hectare împădurite.

Oficialul MIPE a oferit şi câteva exemple de proiecte ce vor putea fi finanţate prin PNRR, de la sisteme de apă şi canalizare (în cadrul Componentei 1 din Tranziţia Verde) până la cărţi electronice pentru 8,5 milioane de români sau dezvoltarea sistemului de e-sănătate.

De asemenea, el a explicat că fiecare componentă, investiţie, reformă este legată de un jalon şi de o tinţă. Astfel, în PNRR sunt peste 500 de jaloane şi ţinte, ce vor fi monitorizate de MIPE şi raportate Comisiei Europene la fiecare 6 luni.

Prezentarea PNRR este publicată aici: https://mfe.gov.ro/wp-content/uploads/2021/06/b25448dcf205eefedd85fe7140db9691.pdf.