Publicat: 22 Martie, 2015 - 17:10
Share

Ministrul Apărării Naţionale, Mircea Duşa, a declarat duminică că interdicţia de zbor pentru elicopterele IAR-330 a fost ridicată, după ce comisia organizată în cadrul Statului Major al Forţelor Aeriene a finalizat ancheta privind incidentul petrecut marţi la Baza Bazei 90 Transport Aerian.

Potrivit ministrului, raportul a arătat că defecţiunea sesizată de comandantul navei avea legătură cu o pală a elicei, care prezenta o eroare din fabricaţie.

"Un elicopter de la Baza 90, constatând comandantul navei că există o anumită trepidaţie a elicopterului, a aterizat şi sigur că s-a constatat o defecţiune la o pală. A fost numită o comisie de la Statul Major al Forţelor Aeriene, care evaluează aceste defecţiuni şi până când au venit concluziile comisiei de anchetă au fost ţinute la sol. Deja s-a rezolvat, deci două trei zile au fost ţinute la sol", a precizat ministrul Duşa.

Incidentul a avut loc marţi, 17 martie, în timpul unui zbor de antrenament. Potrivit unui comunicat de presă al MApN, echipajul elicopterului IAR-330 PUMA al Bazei 90 Transport Aerian a sesizat vibraţii peste limita normală şi a acţionat conform procedurilor în vigoare.

După aterizare, în urma verificărilor, s-a constatat fisurarea unei pale a elicei anticuplu. Niciun membru al echipajului nu a fost rănit în urma acestui incident.

Ministrul Mircea Duşa a fost prezent duminică, alături de şeful Statului Major al Forţelor Aeriene Române, Laurian Anastasof, la o demonstraţie din cadrul unui exerciţiu militar comun româno-american, care are loc la Baza 71 Aeriană de la Câmpia Turzii. La acest exerciţiu participă câteva sute de militari români şi americani, precum şi şase aparate de zbor F16, aeronave MiG-21 LanceR şi elicoptere IAR-330 (SOCAT şi MEDEVAC).