Publicat: 28 Mai, 2013 - 12:25
Share
Fostul ambasador al Statelor Unite in Romania, intre 1998 si 2001

Ministrul apărării naţionale, Mircea Duşa, s-a întâlnit marţi, 28 mai, la sediul M.Ap.N., cu senatorul american James Rosapepe.Discuţiile celor doi oficiali s-au axat pe cooperarea militară bilaterală, ministrul Duşa subliniind faptul că Parteneriatul româno-american este unul solid, evoluţia relaţiilor militare dintre cele doua ţări demonstrând faptul că există o abordare comună a problematicii de pe agenda de apărare.

“Prezenţa militarilor americani în România a facilitat creşterea interacţiunii dintre forţele noastre. Activităţile de instruire în comun desfaşurate anual au avut rezultate remarcabile, care au contribuit semnificativ la o mai bună executare a misiunilor din teatrele de operaţii. Apreciem în mod deosebit sprijinul acordat de partea americană pentru dotarea Centrului de Instruire pentru Luptă al Forţelor Terestre” a spus ministrul apărării naţionale.
Ministrul Duşa a evidenţiat excelenta colaborare din Afganistan şi a reiterat intenţia ţării noastre de a participa la misiunea viitoare a NATO, de instruire şi consiliere, post 2014, în această ţară. “Avem nevoie de o alianţă modernă şi capabilă, caracterizată de o puternică solidaritate. La nivelul României am luat decizia politică de a creşte bugetul apărării cu 0,3 la sută din PIB în fiecare an, astfel încât până în 2016 să putem îndeplini cerinţa NATO de a aloca 2 procente din PIB pentru Armată“, a spus ministrul apărării naţionale.
La rândul său, senatorul James Rosapepe a mulţumit militarilor români pentru profesionalismul, devotamentul lor şi pentru modul în care cooperează cu militarii americani în toate misiunile pe care le execută împreună, dar mai ales în teatrul de operaţii din Afganistan.

James Carew Rosapepe s-a născut la data de 20 mai 1951, în orașul Roma (Italia). A urmat studii la Georgetown University și apoi la Yale University. A lucrat la Consiliul Național al Petrolului (1979-81), membru în Asociația Civică a districtului Berwyn (din 1980), consilier pe probleme de fiscalitate al Comitetului Veniturilor Federale din statul Maryland (1982) și președinte al Maryland Main Street Development Association (1984-1985).

A fost ales ca membru în Consiliul Reprezentanților districtului 21 Prince George's County din statul Maryland (1987-1997), activând în două legislaturi integrale și una parțială. În paralel, a fost membru în Consiliul de Experți al Centrului pentru Politici Naționale (1986-1991) și în Consiliul Director al National Small Business Board (1986-1992), îndeplinind pentru o perioadă și funcția de președinte - director general al Patuxent Capital Group.

James Rosapepe a îndeplinit funcția de Ambasador al Statelor Unite ale Americii în România în timpul administrației Clinton, în perioada 4 februarie 1998 - 1 martie 2001. În anul 2001, președintele României, Ion Iliescu, i-a acordat Ordinul Național "Steaua României" în grad de Mare Cruce. [1] După rechemarea sa în SUA, a fost numit în Consiliul de Administrație al University of Maryland.

Rosapepe l-a învins pe senatorul John Gianetti în alegerile parțiale pentru postul de Senator al statului Maryland in anul 2006, în Districtul 21 Maryland, Prince George's and Anne Arundel Counties. Senatorul Gianetti a fost acuzat că este prea conservator de către mai mulți membri ai Partidului Democrat, așa că a trecut la republicani și a fost înfrânt de către Rosapepe. Din anul 2007, Rosapepe se ocupă de comisiile de educație, sănătate și mediu ambient.