Publicat: 17 Iulie, 2019 - 15:54
Share

Fostul ministru de Externe Mircea Geoană a fost numit de Jens Stoltenberg ca secretar general adjunct al NATO.

Geoană va prelua funcția în luna octombrie, potrivit unui anunț al NATO.

"Sunt mandru sa fiu desemnat de catre Secretarul General NATO, Jens Stoltenberg, ca urmatorul Secretar General Adjunct. Este, deopotriva, o uriasa provocare si o oportunitate de a reprezenta interesele Aliantei noastre, care asigura securitatea a peste 1 miliard de cetateni. De-a lungul carierei mele diplomatice si politice am promovat legatura transatlantica si integrarea euro-atlantica a Romaniei. Sunt profund onorat sa fiu desemnat pentru aceasta pozitie cheie ce reprezinta, de asemenea, o recunoastere a importantei contributii a Romaniei in cadrul NATO. Apreciez, in mod deosebit, sustinerea politica si institutionala trans-partinice de care s-a bucurat candidatura mea." a scris Mircea Geoană pe pagina sa de Facebook.

Competiția pentru înlocuirea lui Rose Gottemoeller (al cărei mandat se încheie în octombrie) a început cu luni în urmă. Geoană și alți diplomați au intuit că postul ar putea reveni României grație profilului țării noastre în NATO: un furnizor de securitate, unul dintre puținii aliați care alocă și cheltuiesc anual 2% din PIB pentru apărare.

În cursă au mai intrat patru concurenți: ministrul slovac de Externe (Miroslav Lajčák), ministrul eston al Apărării (Jüri Luik), consilierul președintelui Poloniei (Krzysztof Szczerski) și un fost ministru al Apărării.

Geoană a avut de partea lui aprobarea și susținerea celor doi poli ai puterii executive: atât președintele Iohannis, cât și premierul Viorica Dăncilă i-au susținut candidatura. Odată cu această dublă susținere, Geoană a primit sprijin din partea tuturor instituțiilor care puteau contribui prin lobby: Ministerul de Externe și Ministerul Apărării.

În decizia aliaților și a secretarului general a cântărit și experiența diplomatică a lui Geoană, legată mai cu seamă de SUA: a fost ambasador la Washington (1996 – 2000), apoi ministru de Externe (2000 – 2004).

Momentul decisiv a fost interviul pe care Geoană l-a susținut cu șeful NATO, Jens Stoltenberg. După ce toți candidații au susținut interviul, decizia a început să se contureze. Însă informația a fost ținută secretă de toți cei implicați în negocieri, spre deosebire de candidații din alte state, care au ieșit în presa națională.

Tag-uri Nume: 

Tag-uri Institutii: