7 iulie 2022

Mirela Adomnicăi: România are nevoie urgent de o strategie pentru dobândirea independenţei energetice

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Deputatul social-democrat Mirela Adomnicăi a făcut un apel de la tribuna Parlamentului la partidele din coaliţia de guvernare şi în special la ministrul Energiei Virgil Popescu şi la premierul Nicolae Ciucă să organizeze urgent un grup de lucru, în care să fie invitaţi şi experţi, profesori sau academicieni din domeniul energiei, pentru elaborarea cât mai urgentă a unui astfel de plan pentru obţinerea independenţei energetice a României.

„Mai mult decât oricând, România are nevoie de un plan concret pentru dobândirea independenţei energetice. Este nevoie de colaborare la nivel politic, la nivel guvernamental, la nivelul experţilor pentru realizarea unei strategii coerente în acest domeniu care ţine de securitatea naţională a ţării noastre. Agresiunea militară din Ucraina a schimbat radical şi ireversibil raporturile comerciale dintre Federaţia Rusă şi statele membre ale Uniunii Europene. Este clar pentru toată lumea că lucrurile nu vor mai fi niciodată ca înainte în ce priveşte relaţia comercială cu produse energetice între statele membre ale U.E. şi Federaţia Rusia”, a declarat Mirela Adomnicăi.
Mai multe ţări din Uniunea Europeană au început să îşi reconfigureze strategia energetică naţională şi să caute surse alternative de ţiţei şi gaze naturale, concomitent cu creşterea capacităţilor proprii de producere de energie curată din surse alternative.
„I-am adresat o interpelare domnului Virgil Popescu de la PNL pentru a-mi comunica dacă Ministerul Energiei a elaborat vreun document strategic privind reorientarea energetică a României pentru a reduce dependenţa de Federaţia Rusă. Dacă nu există un astfel de document, i-am solicitat să-mi spună când are în vedere Ministerul Energiei să elaboreze o astfel de strategie şi care ar fi calendarul şi principalele direcţii de acţiune pentru reducerea sau chiar încetarea dependenţei energetice a României faţă de Federaţia Rusă? Sper ca România şi clasa politică actuală să aibă înţelepciunea de a realiza şi de a pune în practică o astfel de strategie. Acesta este apelul meu”, a completat parlamentarul social-democrat.
România are mari oportunităţi în acest domeniu. Există încă resurse consistente de gaze naturale on-shore şi off-shore, rezerve de ţiţei, avem capacităţi fluviale pentru producerea de energie electrică curată, fiind printre cele mai avansate state din Uniunea Europeană în privinţa cotei de energie produsă din surse regenerabile. Dar pentru a fructifica toate aceste oportunităţi este nevoie de un plan cât mai clar, care pună totul cap la cap şi care să stabilească un calendar precis, cu surse de finanţare, pentru eliminarea în cel mai scurt timp a riscurilor de securitate naţională ce decurg din dependenţa energetică faţă de Federaţia Rusă.
Declarație de presă deputat Mirela Adomnicăi (Grupul parlamentar al PSD)