27 septembrie 2022

Mirela Furtună: Salariile persoanelor care lucrează în administraţia publică vor creşte din luna august cu 25% din diferenţa până la nivelul stabilit de Legea nr.153/2017

Distribuie pe rețelele tale sociale:

PSD creşte veniturile românilor!

Ministerul Muncii, condus de ministrul Marius Budăi, a publicat în transparenţă decizională un proiect de ordonanţă de urgenţă prin care salariile persoanelor care lucrează în administraţia publică vor creşte din luna august cu 25% din diferenţa până la nivelul stabilit de Legea nr.153/2017.

Această majorare se va aplica din august şi nu va viza categoriile de personal care au avut deja salariile mărite, respectiv personalul medical şi profesorii.

Creşterea salariilor era absolut necesară, în condiţiile în care de doi ani de zile nu au mai existat măriri, iar inflaţia a crescut foarte mult, afectând semnificativ nivelul de trai al oamenilor.

Evident, mărirea nu este nici pe departe suficientă şi înţeleg nemulţumirile celor care lucrează în administraţie, dar trebuie luat în considerare şi impactul asupra deficitului bugetar într-o perioadă în care Guvernul se confruntă cu crize multiple.

Desigur, asta nu înseamnă că Guvernul nu trebuie să identifice surse pentru creşterea salariilor şi în anul ce urmează. Este evident că trebuie să se ajungă la nivelul salariilor aşa cum sunt ele prevăzute în grila de salarizare din Legea 153/2017. Mai mult, abia atunci vor dispărea şi inechităţile din sistem.

Totuşi, trebuie menţionat că la finalul lunii mai, Camera Deputaţilor, în calitate de Cameră decizională, a adoptat un proiect de lege mult mai amplu, cu dispoziţii care rezolvau inechităţile din interiorul unor ordonatori principali de credite.

Acel proiect de lege trebuia să intre în vigoare la 1 iulie, fiind votat de 195 de deputaţi, doar 46 votând contra şi au existat şi 8 abţineri. Au votat împotriva proiectului doar deputaţii USR şi deputaţii neafiliaţi din grupul domnului Ludovic Orban.

Mai mult, USR a considerat necesar să atace legea la Curtea Constituţională şi a blocat astfel creşterea salarială aşteptată de atât de mulţi oameni.

Din păcate, Curtea Constituţională va analiza sesizarea de neconstituţionalitate abia pe 26 septembrie, iar pentru a rezolva oarecum situaţia, PSD a propus această soluţie de avarie, astfel încât oamenilor să le crească salariile din august. Oricum, în loc să le fie crescute salariile de la 1 iulie, le vor creşte abia din august mulţumită USR.

Îmi exprim convingerea că de la 1 ianuarie 2023 vor intra în vigoare şi celelalte dispoziţii din proiectul de lege care acum se află în analiza judecătorilor de la Curtea Constituţională.

PSD susţine prin măsuri concrete creşterea nivelului de trai al românilor!

Mirela Furtună, deputat PSD
19.08.2022

sursa foto cdep