Publicat: 15 Octombrie, 2014 - 15:07
Decizia nu este definitivă

Miron Mitrea a fost condamnat, miercuri, de Înalta Curte, la doi ani de închisoare cu executare. Decizia nu este definitivă.

Dosarul va merge mai departe la completul de cinci judecători ai ÎCCJ care vor lua decizia definitivă în acest caz.

Miron Mitrea a declarat, după decizia instanţei, că va face recurs şi că singura lui greşeală a fost că i-a propus Irinei Jianu ca o anumită firmă să se ocupe de lucrările la casa mamei sale.

"Mă așteptam la achitare, am fost surprins de condamnarea de astăzi. Dar asta este decizia instanței, nu pot să o comentez, o să facem recurs, mergem mai departe. (...) Toată chestiunea se bazează pe expertiză tehnică, să se măsoare exact casa. Părerea mea este că Irina Jianu nu a avut niciu rol în această chestiune. N-am semnat nimic, dar eu am propus firma, a fost vina mea si îmi asum chestia asta. Părerea mea e că n-a fost niciun rău, dar părerea instanţei a fost alta şi trebuie să o respectăm. Asta e! Am făcut o greşeală şi acum plătesc", a declarat Miron Mitrea pentru B1 TV.

Procurorii DNA susțin că, în schimbul numirii şi menţinerii Irinei Jianu în funcţia de inspector şef adjunct al Inspectoratului de Stat în Construcţii, aceasta ar fi plătit mai multe lucrări la casa mamei lui Mitrea din Voluntari. 

La ultimul termen din 3 octombrie, procurorii DNA au cerut închisoare cu executare.

Pe 25 octombrie 2013, procurorii DNA l-au trimis în judecată pe Miron Mitrea, ministru al Lucrărilor Publice, Transporturilor şi Locuinţei în perioada 2000 - 2004, în prezent deputat PSD, pentru luare de mită, instigare la fals material în înscrisuri oficiale şi uz de fals, ultimele două infracţiuni în legătură directă cu infracţiunea de luare de mită.

În acelaşi dosar a fost trimisă în judecată şi Irina Paula Jianu, fost inspector de stat şef adjunct la Inspectoratul de Stat în Construcţii, ulterior inspector general de stat în construcţii la ISC, pentru dare de mită în formă continuată, folosire cu rea credinţă a bunurilor societăţilor comerciale într-un scop contrar intereselor acestora, fals intelectual la legea contabilităţii, fals în înscrisuri sub semnătură privată, ultimele trei infracţiuni sub forma participaţiei improprii, în formă continuată.