Publicat: 1 Septembrie, 2017 - 10:52
Share

În perioada 22-25 august 2017, USH Pro Business a organizat o misiune economică la expoziția internațională Expo Astana 2017, Kazahstan,  misiune din care au făcut parte delegația Universității Spiru Haret, firme și clustere românești din domeniile engineering, IT&C, energie, logistica & mobilier industrial, produse agroalimentare , inclusiv certificate ecologic. 
Acțiunea s-a desfășurat în strânsă colaborare cu conducerea Ambasadei României la Astana, sub coordonarea E.S. domnul Ambasador Cezar  Armeanu și a domnului  Nicolae Păvălucă, Secretar I în cadrul Ambasadei României la Astana, ceea ce condus la succesul acțiunii.
În cadrul  deplasării la Astana,  USH Pro Business a organizat cu sprijinul  reprezentanților Pavilionului României la Expo Astana 2017, Ambasadei României la Astana și a Ministerului Afacerilor Externe, forumul ”Oportunități bazate pe soluții și tehnologii verzi”, eveniment în cadrul căruia au fost abordate următoarele teme: 
•    Prezentarea clusterelor din domeniul energetic,  bioeconomie și agricultură bio
•    Soluții inovatoare  în domeniul energetic
•    Prezentarea conceptului Danube Energy Hub
•    Inovare și internaționalizare în domeniul energiilor verzi
•    Prezentare oferte de export ale firmelor românești

Forumul  a fost deschis de domnul Mihail Doru Dediu, Comisar al României la Expo Astana 2017, evenimentul având parte de o prezență considerabilă din partea firmelor kazahe și internaționale pe domenii ca IT&C, energie, logistică, industria vinurilor, industria alimentară,  precum și reprezentanți ai Asociației Oamenilor de Afaceri din Kazahstan.
În organizarea forumului și a participării românești a contribuit, de asemenea, domnul Cristian Cutaș, Șef al Secției Economice al Pavilionului României la Expo Astana 2017.

În cadrul forumului, USH Pro Business, a prezentat clusterele românești din care face parte universitatea precum Danube Engineering Hub, CERMAND, Bio Danubius  și firmele românești prezente. 
De asemenea, au avut loc prezentări ale entităților menționate mai sus și alocuțiunea susținută de domnul Costin Trandafir, director general Cluster Danube Engineering Hub, precum și prezentări interactive ale firmelor Heveco, Baibia Kind și Blom International Operations, prin care acestea și-au expus oferta de servicii în domenii precum: cadastru și IT, mobilier industrial, soluții integrate ș.a
În cadrul forumului, domnul Costin Lianu, director general USH Pro Business, a susținut  prezentarea intitulată: ”Bioeconomia, sustenabilitatea și cooperarea economică în zona euro-asiatică: implicații pentru strategia Dunării”. În cadrul evenimentului a fost prezentată pe larg atât activitatea centrului  USH Pro Business cât și a Universității Spiru Haret.
”USH Pro Business confirmă și prin această participare, capacitatea universității de a realiza un nou model de misiuni economice internaționale în care sunt combinate cu succes, mediul academic universitar și cel de afaceri, contribuind la promovarea conceptului de universitate antreprenoriala” a declarat domnul Costin Lianu, director general USH Pro Business.
”Prezența Clusterului Danube Engineering Hub și a firmelor acestuia la un eveniment internațional, ca rod al cooperării între Ambasada României la Astana și USH Pro Business reprezintă pentru noi, primul pas în internaționalizarea acestei noi structuri pe care o dorim cât mai largă. Intenționăm să organizăm ceva similar, anul acesta în luna decembrie, în Republica Azerbaidjan” a declarat domnul Costin Trandafir, Director General Heveco și Cluster Danube Engineering Hub.
La finalul prezentărilor au urmat sesiuni de întâlniri B2B între companiile românești și cele kazahe. Forumul a fost mediatizat prin prezența Televiziunii Naționale din Kazahstan. 
De asemenea, în cadrul misiunii au avut loc întâlniri cu mediul universitar precum:  Universitatea Privată Turan-Astana,  Universitatea Economică Karaganda, Universitatea de Stat Karaganda,  Universitatea Kazaha pentru Economie, Finanțe și  Comerț Internațional.

În cadrul întâlnirilor cu reprezentanții mediului universitar, centrul USH Pro Business a identificat următoarele posibilități de cooperare:
- experiența în crearea și dezvoltarea de centre universitare antreprenoriale,
- atragerea de studenți inclusiv din domeniul diasporei,
- schimburi de experiență între studenți și profesori în domeniul studiilor antreprenoriale,
- dezvoltarea de forme de învățământ antreprenoriale utile mediilor de afaceri din cele 2 țări,
- organizarea de conferințe  și expoziții pe teme antreprenoriale,
- programe de cercetare în comun în domeniile produselor alimentare  și farmaceutice, IT&C, energii regenerabile, arheologie, economie , marketing
De asemenea, delegația s-a deplasat Karaganda, unde a  avut onoarea de a se întâlni cu reprezentantul ”Societății Culturale Române – Dacia”, entitate ce reprezintă cu mândrie comunitatea Moldo-Română din Kazahstan.
USH Pro Business va organiza și în viitor evenimente similare prin care își propune să promoveze în parteneriat, mediul universitar și cel antreprenorial.