Publicat: 12 Noiembrie, 2012 - 16:06
Share
Au participat cu succes la o nouă operaţiune internaţională desfăşurată sub egida FRONTEX

Poliţiştii de frontieră, membri ai echipajului navei maritime model CPV P-157, se vor întoarce Luni acasă, după o misiune Frontex care s-a desfăşurat în Marea Mediterană,  Marea Ionică şi Egee,  timp de trei luni de zile.

În perioada 14.08 - 09.11.2012, nava maritimă de supraveghere tip CPV P-157 M.A.I 1102, din dotarea Poliţiei de Frontieră Române, a participat la Operaţiunea Comună „EPN POSEIDON Sea 2012”, organizată de Agenţia Europeană FRONTEX (Agenţia Europeană pentru Managementul Cooperării Operaţionale la Frontierele Externe ale Statelor Membre ale Uniunii Europene) ce s-a desfăşurat la frontierele maritime externe ale U.E.
Nava Poliţiei de Frontieră Române a executat misiuni individuale de patrulare, cercetare, căutare şi salvare, alături de forţele de poliţie ale tuturor celor 27 state membre U.E. participante la misiune, la frontiera maritimă sud-vestică şi sud-estică a Greciei.

S-a avut în vedere întreprinderea de măsuri comune pe linia combaterii fenomenului migraţiei ilegale la frontierele maritime ale spaţiului comunitar, creşterea operativităţii schimbului de date şi informaţii între autorităţile de aplicare a legii din aceste ţări, precum şi un schimb eficient de experienţă între poliţiştii de frontieră europeni.
Poliţiştii de frontieră români au executat 57 misiuni, cu un total de 83 zile de patrulare, timp în care nava M.A.I. 1102 a parcurs 3.577 Mile Marine.

Au fost supravegheate şi monitorizare peste 100 mijloace navale de diferite dimensiuni care au tranzitat zona de patrulare a navei Poliţiei de Frontieră.
Obiectivul principal al Operaţiunii Comune „EPN – POSEIDON Sea 2012 a fost prevenirea şi combaterea migraţiei ilegale la frontierele maritime ale Uniunii Europene dinspre Turcia şi nordul Africii (Libia, Egipt) către Grecia ca urmare a faptului ca migranţii, în încercarea de a ajunge la destinaţiile lor finale în UE, utilizează frecvent  Marea Ionică.

La nivelul întregii operaţiuni au fost depistate peste 3300 persoane, posibil migranţi, majoritatea afgani, sirieni, pakistanezi, irakieni şi cetăţeni din Bangladesh.

Activitatea este o continuare a operaţiunilor organizate de Agenţia Frontex pentru combaterea migraţiei ilegale, în cadrul cărora Poliţia de Frontieră Română a avut o contribuţie semnificativă, atât din punct de vedere al mijloacelor tehnice, cât şi din punctul de vedere al numărului, al profilurilor şi al profesionalismului experţilor detaşaţi, aprecierile venind atât din partea autorităţilor elene, cât şi din partea Agenţiei Frontex.
Operaţiunea a fost finanţată de către Agenţia Frontex.