27 septembrie 2022

Misiunea CSTO a efectuat prima monitorizare la granița dintre Armenia și Azerbaidjan.

Distribuie pe rețelele tale sociale:

foto: Emblem of the CSTO

Misiunea CSTO a efectuat prima monitorizare la granița dintre Armenia și Azerbaidjan. Răspunsul organizației de securitate și cooperare patronată de Moscova este, în continuare, unul „moale”, în fața agresiunii azere
Grupul misiunii CSTO din Armenia, condus de generalul  Anatoli Sidorov, a efectuat sâmbătă monitorizări în diferite locuri de la granița cu Azerbaidjanul, relatează un corespondent TASS de la fața locului.
Reprezentanții Forțelor Armate ale Armeniei au demonstrat consecințele bombardamentelor pe teritoriul uneia dintre unitățile de apărare aeriană. Misiunea a vizitat și orașele Goris și Akner, din regiunea Syunik, unde o clădire rezidențială a fost avariată în urma unui obuz de artilerie.
Marți, Consiliul de Securitate Colectivă al CSTO, într-o sesiune extraordinară prin videoconferință, a decis să trimită o misiune a organizației conduse de secretarul general Stanislav Zas în Armenia. Nu a existat, însă, un răspuns ferm din partea organizației, fapt care a generat nemulțumiri și în sânul clasei politice armene, chiar dacă exprimările nemulțumirilor sunt încă reduse că și intensitate, însă ele există la Erevan.
În plus, în cadrul ședinței s-a decis crearea unui grup de lucru între personalul secretariatului și personalul militar al Cartierului General Comun al CSTO pentru a monitoriza constant situația din zona de responsabilitate. Grupul de avans al misiunii CSTO condus de generalul colonel Anatoli Sidorov a sosit joi în Armenia.
După cum se cunoaște din toate sursele deschise, din 13 septembrie, unitățile forțelor armate azere au tras intens asupra pozițiilor de frontieră armene, în direcția Sotk, Vardenis, Goris, Kapan, Artanish, Ishkhanasar, folosind artilerie, mortiere, drone, tunuri antiaeriene și puști de calibru mare, încercând realizarea unei invazii.
După invadarea teritoriului armean, Rusia a cerut un armistițiu care nu a fost onorat. Și Armenia a solicitat asistență militară din partea Rusiei și a CSTO, la care, însă, nu a primit nici un răspuns.
După înfruntările de două zile și conform datelor preliminare, Armenia a pierdut 10 kilometri pătrați care au rămas sub controlul forțelor armate azere în zona de frontieră, precum și 135 de soldați și un civil au fost uciși. Se știe că cel puțin 10 soldați au fost capturați de Azerbaidjan.
Pe 14 septembrie, începând cu ora 20.00, focul a încetat datorită medierii Statelor Unite și a Franței! Nicidecum a Moscovei, de unde, cel puțin până acum, aștepta sprijin clasa politică de la Erevan. Până duminică, situația la graniță este relativ stabilă.
foto wilipedia
A consemnat Ciprian Pop