Publicat: 4 Iulie, 2014 - 15:18

Şeful misiunii ONU din Republica Democrată Congo şi-a exprimat regretul cu privire la faptul că forţele aflate sub conducerea sa au reacţionat prea încet pentru a împiedica uciderea a cel puţin 30 de civili în estul ţării, în luna Iunie.

Bărbaţi înarmaţi au atacat satul Mutarule, din provincia South Kivu, în cadrul unor violenţe interetnice, în zilele de 6 şi 7 Iunie.

Într-un raport prezentat joi de Human Rights Watch se precizează că sătenii imploraseră membrii trupelor ONU să intervină.

Martin Kobler, şeful misiunii ONU din Republica Democrată Congo, denumită MONUSCO, a declarat: "Este o situaţie foarte dificilă şi îmi exprim regretul lipsa de reacţie a trupelor MONUSCO. Este, într-adevăr, regretabil".

"Am intervenit cu trupele noastre şi baza noastră de operaţii mobilă, instaurând patrule de noapte, pentru a răspunde necesităţilor populaţiei... pentru a putea salva viaţa cetăţenilor în incidente similare", a adăugat oficialul ONU.

Misiunea ONU lansase o anchetă cu privire la modul în care trupele sale au intervenit în cazul incidentului, a declarat un purtător de cuvânt al forţelor de menţinere a păcii.

"Am trimis o echipă de anchetă în zonă şi am creat o bază operaţională la Mutarule pentru a împiedica alte atacuri", a adăugat purtătorul de cuvânt.