5 octombrie 2022

„Misiunea Zero Copii neasiguraţi în maşină” – CAMPANIE PENTRU SIGURANŢA COPIILOR PASAGERI ÎN AUTOTURISME

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Anul trecut, 2.159 de copii au fost victime ale accidentelor rutiere de pe şoselele din România, deoarece nu au fost protejaţi cu sisteme de siguranţă auto specifice (scaunul de copil, centura de siguranţă).

Campania „Misiunea Zero Copii neasiguraţi în maşină” îşi propune să schimbe atitudinea cetăţenilor, în ceea ce priveşte siguranţa copiilor pasageri în maşină.

Poliţia Română, în parteneriat cu Staţiile PETROM, desfăşoară Campania naţională de conştientizare în rândul părinţilor, cu privire la importanţa folosirii sistemelor de siguranţă pentru copii, în timpul deplasărilor rutiere. Accidentele rutiere sunt o realitate a zilelor noastre. Doar în anul 2021, 142 de copii au decedat în accidente rutiere, iar dintre aceştia, o proporţie covârşitoare au fost neasiguraţi (105).

Misiune Zero Copii neasiguraţi are ca scop conştientizarea şi responsabilizarea tuturor cetăţenilor, dar, în special a părinţilor, cu privire la obligativitatea folosirii sistemelor de siguranţă în maşină, în special dacă alături de noi călătoresc cei mici. Trebuie să fim conştienţi că exemplul personal este foarte important pentru micuţii noştri, iar prin încălcarea regulilor de circulaţie ajungem să ne expunem copiii unor riscuri majore. Prin această campanie poliţiştii îşi propun să transmită adulţilor importanţa respectării normelor rutiere prin portul centurii de siguranţă şi a sistemelor de retenţie în cazul copiilor, pentru că, de cele mai multe ori, acestea au salvat vieţi.

Iniţiativa „Misiune Zero Copii neasiguraţi” are ca obiectiv să determine părinţii conducatori auto să adopte comportamentul legat de obligativitatea folosirii sistemelor de siguranţă în maşină pentru copii.

În ultimele zile, pe mai multe tronsoane de drum din municipiul Suceava dar şi din judeţ, poliţiştii rutieri au acţionat pentru verificarea şi impunerea folosirii centurii de siguranţă şi a dispozitivelor de fixare omologate, de către ocupanţii autovehiculelor aflate în trafic.

Poliţiştii rutieri au fost secondaţi în misiunea lor de poliţiştii din cadrul Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii care au explicat participanţilor la trafic importanţa utilizării centurii de siguranţă pentru reducerea riscului de deces în caz de accident sau a vătămărilor corporale grave. Au fost distribuite materiale informative de campanie şi s-au purtat discuţii cu şoefrii pentru responsabilizarea şi conştientizarea acestora cu privire la această problematică.

E bine de ştiut că: în timpul unui impact, la viteza de 50 km/h, asupra unui adult de 80 de kg acţionează o forţă de cca 2 tone. Un copil de 25 kg este proiectat în faţă cu o asemenea forţă încât este imposibil ca forţa musculară a braţelor unui adult să-l ţină în siguranţă. Un impact la 40km/h supune corpul uman la presiuni similare cu o cădere de la etajul al treilea al unei clădiri. Persoanele din spate care nu poartă centura pot fi aruncate în afara automobilului cu o forţă de 30 de ori mai mare decât greutatea proprie.
Utilizarea centurii de siguranţă reduce riscul vătămărilor mortale cu până la 50% în cazul ocupanţilor locurilor din faţă, respectiv cu până la 75% pentru pasagerii aflaţi pe locurile din spate.

De asemenea, poliţiştii reamintesc faptul că potrivit legislaţiei în vigoare, lipsa centurii de siguranţă este o contravenţie şi se sancţionează cu amendă şi cu două puncte de penalizare. Cum sancţiunea pentru lipsa centurii e prevăzută în Codul rutier ca fiind două sau trei puncte-amendă, iar un punct – amendă are valoarea de 145 de lei, rezultă că şoferul care nu poartă centură riscă o amendă de 290 sau 435 de lei şi cele două puncte de penalizare. Şi pasagerii care nu poartă centura de siguranţă sunt vizaţi de aceste sancţiuni.

CENTURA DE SIGURANŢĂ SALVEAZĂ VIEŢI!

Sursa foto Gabriel Petrescu