29 ianuarie 2022

Mister: în Africa aproape că nu există vaccinuri COVID și, totuși, mortalitatea este foarte scăzută

harta Zimbabwe-
Distribuie pe rețelele tale sociale:
Un reporter de la Associated Pres a fost prezent pentru realizarea unui reportaj într-o piață aglomerată, săptămâna aceasta, într-un cartier sărac de la periferia orașului Harare, Capitala Statului Zimbabwe. Pe drum, a privit cum sute de oameni, majoritatea fără măști, se îngrămădeau să cumpere și să vândă fructe și legume expuse pe mese din lemn și plastic, mai ceva că la Piata Obor…
„COVID-19 a dispărut, când ai auzit ultima oară de la cineva care a murit de COVID-19?” A spus Nyasha Ndou, un comerciant local. „Masca este pentru a-mi proteja buzunarul”, a spus el. „Poliția cere mită sau dă amenzi, aici, la noi, așa că pierd bani dacă nu mă mișc de colo colo cu mască”, spune el.
La începutul acestei săptămâni, Zimbabwe a înregistrat doar 33 de cazuri noi de COVID-19 și zero decese, în conformitate cu o scădere recentă a bolii pe continent, unde datele Organizației Mondiale a Sănătății arată că infecțiile au scăzut din iulie încoace.
Când coronavirusul a apărut pentru prima dată anul trecut, autoritățile sanitare s-au temut că pandemia se va răspândi în Africa și va ucide milioane de oameni. Deși, nu este încă clar care va fi rezultatul final al COVID-19, acel scenariu catastrofal nu s-a materializat încă nici în Zimbabwe, nici în mare parte a continentului african.
Și, tocmai faptul că ceva „misterios” se întâmplă în Africa, îi încurcă pe oamenii de știință și pe scenariștii pandemici, a spus Wafaa El-Sadr, responsabil pentru problematică de sănătate globală la Universitatea Columbia. „Africa nu are vaccinurile și resursele pentru a combate COVID-19 pe care le au în Europa și în Statele Unite, dar cumva, se pare, că se descurcă mai bine”, a spus el.
Mai puțin de 6% dintre oamenii din Africa sunt vaccinați, dar de luni de zile OMS a descris Africa drept „una dintre cele mai puțin afectate regiuni din lume” în rapoartele săptămânale ale pandemiei.
Unii cercetători spun că populația mai tânără a continentului (vârsta medie este de 20 de ani față de 43 de ani în Europa de Vest), pe lângă ratele sale mai mici de urbanizare și tendința de a petrece timp în aer liber, ar fi putut preveni efectele.
În ultimele luni, Africa de Sud a fost evidențiată ca producător al unei „variante” estimate a coronavirusului, dar, deocamdată, autoritățile africane, deși recunosc că ar putea exista lacune, nu raportează un număr mare de decese neașteptate care ar putea fi legate de coronavirus. Datele OMS arată că decesele, în Africa, reprezintă doar 3% din totalul global. Prin comparație, decesele din America și Europa reprezintă 46% și 29%.
În Nigeria, cea mai populată țară din Africa, guvernul a înregistrat până acum aproape 3.000 de decese în rândul celor 200 de milioane de oameni.
Vineri, autoritățile nigeriene au început o campanie pentru a extinde semnificativ imunizarea națiunii vest-africane împotriva coronavirusului. Autoritățile urmăresc să inoculeze jumătate din populație până în februarie, un obiectiv despre care cred că îi va ajuta să obțină imunitate de turmă.
Oyewale Tomori, un virolog nigerian care face parte din mai multe grupuri consultative ale OMS, a sugerat că Africa poate să nu aibă nevoie de atâtea vaccinuri ca Occidentul. Este o idee despre care, deși este controversată, el spune că este discutată serios în rândul oamenilor de știință africani și reamintește de propunerea făcută de oficialii britanici în martie trecut pentru a permite COVID-19 să infecteze liber populația pentru a-și consolida imunitatea.
Impactul coronavirusului a fost, de asemenea, relativ redus dincolo de Africa, în țări sărace precum Afganistan, unde experții au prezis că focarele din mijlocul conflictului în curs s-ar dovedi dezastruoase.
Hashmat Arifi, un student de 23 de ani din Kabul, a spus că nu a văzut pe nimeni purtând mască de luni de zile, chiar și la o nuntă recentă la care a participat cu sute de invitați. La cursurile de la facultate, peste 20 de studenți stau de obicei fără mască, în interior.
„Nu am văzut niciun caz de coronavirus în ultima vreme”, a spus Arifi. Până acum, Afganistanul a înregistrat aproximativ 7.200 de morți în rândul celor 39 de milioane de locuitori ai săi, deși au fost efectuate puține teste pe fondul conflictului, iar numărul real este necunoscut, semnalează presa locală.
Ciprian Pop