18 octombrie 2021

Misterul pianului din camera secretă, la „Exclusiv în România”

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Cristi Tabără şi echipa sa încearcă să dezlege misterul castelului Cernovici din comuna arădeană Macea, precum şi pe cel al prinţesei Maria Ana Ferdinanda de Habsburg, înmormântată în cripta bisericii din satul Neudorf. Vedem „Exclusiv în România” duminică, 16 mai, de la ora 17.00, la TVR 1.

Oficial, are 99 de camere, dar localnicii ştiu că există şi camera cu numărul 100, pentru că, după miezul nopţii, cei care se află în parcul castelului pot auzi sunetul clapelor unui pian. Se spune că însuşi groful Karolyi, unul dintre foştii proprietari ai impozantului imobil, cântă din interiorul camerei secrete. Încercând să dezlege misterul castelului Cernovici din comuna arădeană Macea, Cristi Tabără şi echipa sa pornesc din nou la drum. Descoperirile lor le aflăm duminică, pe 16 mai, de la ora 17.00, când putem urmări la TVR 1 o ediţie în premieră „Exclusiv în România”.

Comuna Macea a devenit cunoscută în toată Europa, graţie legendelor care s-au ţesut de-a lungul vremii în jurul castelului Cernovici, dar şi al grădinii botanice care îl înconjoară şi care deţine exemplare monumentale de arbori, cu vârste de 250-300 de ani! Ridicat de o familie nobiliară austriacă, imobilul a fost donat de Imperiul Austriac familiei nobiliare de origine sârbă Csernovics, la începutul secolului al XVIII-lea. Castelul s-a aflat în proprietatea acesteia aproape 150 de ani, până când, conform unor mărturii, a fost pierdută la un… joc de cărţi. Următorii proprietari au fost grofii Karolyi, iar medicul Adam Iancu din Curtici l-a cumpărat la începutul celui de-al Doilea Război Mondial, dar l-a pierdut nouă ani mai târziu, la naţionalizarea din 1948. Povestea castelului Cernovici, pe larg, duminică, la „Exclusiv în România”.

Trupa Lupus Dacus cântă la peste 300 de instrumente tradiţionale, iar piesele lor încântă publicul. Iar Andrei Moţ, liderul formaţiei, este şi un bucătar pasionat. Nu durează mult, aşadar, până la invitaţia către Cristi Tabără de a găti împreună. Rezultatul – o reţetă de limbă de porc la ceaun absolut delicioasă, pe care o puteţi încerca în propria bucătărie!

De la Macea, călătorim, alături de echipa „Exclusiv în România”, la Neudorf, pentru a afla istoria romanţată, şi nu numai, a prinţesei Maria Ana Ferdinanda de Habsburg, care, în anul 1809, a fost înmormântată în cripta bisericii din sat. Cum a ajuns o prinţesă imperială austriacă să fie înmormântată aici? Care au fost motivele pentru care ruşii au profanat mormântul? De ce sarcofagul a avut parte de ritualuri ciudate de-a lungul timpului? Răspunsurile la toate aceste întrebări le primim tot în ediţia din 16 mai a emisiunii de la TVR 1.

Şi tot atunci aflăm şi povestea celor trei arădeni artizani ai Marii Uniri de la 1918: Ştefan Cicio Pop, Vasile Goldiş şi Ioan Suciu. Căzuţi acum în uitare, aceştia şi-au pus averile şi vieţile în slujba idealului unirii tuturor românilor. „Câţi dintre politicienii de astăzi ar mai face, oare, acest gest?”, se întreabă realizatorii emisiunii.

Urmărim, aşadar, o ediţie „Exclusiv în România” încărcată de istorie, muzică şi savori locale din vestul ţării, duminică, 16 mai, de la ora 17.00, la TVR 1.