Publicat: 31 Martie, 2014 - 10:31

Fostul director general al ING Bank România, propus pentru preluarea conducerii Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF), Mişu Negriţoiu, spune ca nu a plecat în 2012 de la conducerea băncii din cauza sancţiunilor impuse de SUA băncii olandeze pentru efectuarea unor operaţiuni ilegale prin sucursala din România.

El mentioneaza ca directia de Supraveghere din cadrul BNR poate sa confirme acest lucru.

„Nu are absolut nicio legatura cu mine acest caz. Eu nu am fost schimbat de la conducerea ING si nici nu mi-am dat demisia, ci a fost pur si simplu vorba de o rotatie in managementul bancii, care avea nevoie de forte proaspete, mai tinere, pentru continuarea proiectului cladit de mine”, a spus Negritoiu, pentru Bancherul.ro.

Negritoiu a condus ING Bank Romania din august 2006 pana in septembrie 2012, dupa ce timp de peste 9 ani, din mai 1997, a ocupat functia de director ajunct al bancii. El a predat, in septembrie 2012, postul de CEO la ING Bank Romania polonezului Michal Szczurek, ramanand in functia neexecutiva de chairman, pe care o detine si in prezent, pana la numirea la ASF.

Guvernatorul Mugur Isarescu, cu care premierul Ponta s-a consultat inainte de a-l numi pe Negritoiu la ASF, a fost intrebat vineri de o ziarista, la briefing-ul de la BNR, daca stia ca ING Bank Romania a fost implicata in cazul de incalcare a embargoului impus Iranului, in timpul mandatului lui Negritoiu, ceea ce ar putea reprezenta un risc reputational pentru el, si daca nu cumva tocmai de aceea a fost schimbat de la conducerea bancii.

Isarescu a raspuns ca nu stie sigur daca Negritoiu a fost schimbat din acest motiv, dar nu crede acest lucru, insa il va intreba si pe seful supravegherii bancilor, Nicolae Cinteza, care trebuie sa fie informat mai bine. „Nu cred ca a fost schimbat. S-a terminat un mandat si a fost promovat spre o functie mai nobila, de chairman”, a raspuns Isarescu.

Negritoiu spune ca directia de supraveghere din cadrul BNR poate sa confirme faptul ca schimbarea sa nu are nicio legatura cu cazul Iran: „Sigur ca directia de supraveghere a bancilor din cadrul BNR stie detaliile acestui caz si poate sa confirme ca eu nu am nicio legatura cu acesta”.

Guvernatorul Isarescu a minimizat, in acelasi timp, importanta acestui caz si riscul reputational aferent in numirea lui Negritoiu la ASF, subliniind ca mai important este prestigiul si profesionalismul viitorului sef al ASF-ului, in contextul proiectului de supraveghere consolidata a pietei financiare si a participarii lui Negritoiu la reuniunile Comitetului European de Risc Sistemic (CERS), impreuna cu guvernatorul BNR.

„Domnul Negritoiu are si experienta necesara si mai ales are capacitate organizatorica, pentru ca acolo (la ASF) e nevoie de cineva care sa stie sa faca governance, sa ia o institutie sa o recladeasca, sa-i recastige credibilitatea. Si aici, intr-adevar, poate sa apara un risc reputational. Dar vedeti, eu nu cred ca sunt o persoana nepatata, am inteles de la dumneavoastra, din presa, ca si eu am petele mele, ca l-as fi promovat pe Misu Negritoiu ca sa scap de criticile lui, parca asta am citit intr-o publicatie: sa nu se mai ia de BNR. Deci vedeti ce reputatie, sa spunem cu semnul intrebarii, am si eu! Nu cred ca ce spuneti dumneavoastra este o problema pentru dansul si pentru noi”, a spus Isarescu.

„Sa nu fim mai catolici decat Papa”, a adaugat el, mentionand ca BNR ii doreste lui Negritoiu succes in noua functie de sef al ASF.

Negritoiu explica despre ce a fost vorba: un acreditiv la a treia mana

Negritoiu precizeaza ca problema incalcarii de catre ING a embargoului impus Iranului de catre SUA este mai veche, de circa 10 ani, fiind vorba de mai multe operatiuni derulate la nivelul diviziei Wholesale a grupului ING in mai multe tari, iar prin intermediul sucursalei din Romania s-a efectuat o singura operatiune, de o valoare redusa, in 2003, inainte ca el sa preia conducerea ING Bank Romania, in august 2006.

sursa: bancherul.ro