Publicat: 29 Noiembrie, 2020 - 00:01
Share

Acțiunea de protest împotriva legii „Securitatii globale” a început pe 28 noiembrie la Paris, potrivit sindicatelor locale.

Coloana protestatarilor a părăsit Place de la République către Place de la Bastille. Protestatarii au strigat lozinci antiguvernamentale, purtand bannere in cursul dupa-amiezii si serii.

Printre manifestanți se numără reprezentanți ai partidelor de opoziție, alături de sindicatele din Hexagon.

După cum a raportat canalul TV BFM , acțiuni similare au loc în Bordeaux, Lyon, Strasbourg, Marsilia, Grenoble și alte orașe.

Principala critică din partea jurnaliștilor, a politicienilor, a sindicalistilor și a publicului larg a fost cauzată de articolul 24 din Legea „Cu privire la securitatea globală”, care se referă la filmări foto și video ale oamenilor legii. Acest paragraf prevede pedeapsa cu un an de închisoare și o amendă de mai multe mii de euro pentru diseminarea „unei imagini a unei fețe sau a unui alt element de identificare a unui reprezentant al poliției naționale, al jandarmului sau al ofițerului de poliție municipal cu scopul de a-i face rău fizic sau mental”. Examinarea proiectului de lege a început în camera inferioară a parlamentului pe 18 noiembrie. Imediat după începerea discuțiilor, primele proteste au avut loc la Paris.

Sindicaliștii sunt de părere ca o astfel de lege, o data aprobată, deschide calea către abuzuri nedocumentate din partea oamenilor legii si ca, da, protestatarii, au tot dreptul sa fotografieze jandarmii si alte elemente care iau parte la reprimarea protestelor, astfel de acțiuni fiind tocmai menite sa ii pondereze pe jandarmi si sa ii faca pe aceștia sa aiba frica de lege si să-și controleze conduita, deseori violenta.

 

Ciprian POP

Tag-uri Institutii: 

Tag-uri Geo: