5 octombrie 2022

Miza negocierilor de la Cotroceni: o Românie a reformelor pe bune – Dacian Cioloş, prim-ministru desemnat!

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Luni, 11 octombrie, a avut loc prima rundă de consultări cu principalele partide politice în vederea identificării unui premier care poate forma o majoritate.

Aceste discuţii au fost extrem de importante pentru că prelungirea crizei politice adânceşte probleme deja existente ale românilor.

USR a prezentat preşedintelui Klaus Iohannis propunerea de prim-ministru în persoana lui Dacian Cioloş. Am cerut rapid formarea unui guvern, continuarea alianţei USR-PNL-UDMR, un program de guvernare cu calendar clar de implementare şi o serie de măsuri concrete şi urgente:

– Pachet de măsuri pentru reducerea cu 32% a preţului energiei electrice;

– Plan de măsuri ferme pentru limitarea transmiterii COVID-19;

– Desfiinţarea SIIJ până la final de octombrie 2021 şi adoptarea legilor Justiţiei până la final de 2022;

– Implementarea „Zero Taxe pe Salariul Minim” pentru a reduce povara fiscală pe salariile mici;

– Reforma pensiilor speciale, astfel încât toate pensiile speciale să fie aliniate la principiul contributivităţii până la final de 2022;

– Reforma companiilor de stat şi actualizarea legislaţie până la final de 2022;

– Revenirea la alegerea primarilor în două tururi de scrutin până în martie 2023.

Diverse voci doresc denaturarea mesajului USR PLUS care e simplu şi constant.

„România are nevoie de reforme implementate, nu doar mimate sau lansate selectiv. La baza coaliţiei stă un program de guvernare şi un acord care odată stabilite se respectă, punct. Avem nevoie de un premier care înţelege aceste chestiuni.” – Simina Tulbure, deputată de Diaspora

Pentru a clarifica suplimentar direcţia pe care ne-o dorim pentru România şi a sublinia cu fermitate dorinţa de a reclădi coaliţia mitraliată de premierul demis Florin Cîţu, am pregătit un document cu o serie de propuneri privind programul de guvernare ţinând cont şi de contextul aprobării PNRR+.

Planul USR PLUS are în vedere 4 direcţii strategice:

1. Criza sanitară – măsuri urgente pentru gestionarea pandemiei.

2. Criza preţurilor la energie: USR propune 4 măsuri urgente şi 10 politici pe termen lung pentru reechilibrarea preţurilor la energie.

3. Restanţele Coaliţiei – măsuri agreate în programul de guvernare din decembrie 2020 restante/blocate în implementare şi care trebuie reluate.

4. Reforme şi investiţii majore cuprinse în PNRR şi modalităţi de implementare în viziunea USR PLUS.

Pentru detalii, cei interesaţi pot parcurge documentul integral lansat public – Propuneri USR pentru un program de guvernare PNRR+.

„Suntem pregătiţi să guvernăm România, parte dintr-o coaliţie matură, responsabilă şi demnă de încrederea arătată de români prin voturile exprimate la ultimele alegeri! În urma negocierilor de la Cotroceni, preşedintele Klaus Iohannis l-a desemnat pe Dacian Cioloş, preşedintele USR, pentru funcţia de prim-ministru şi l-a mandat să formeze un nou guvern ceea ce ar fi un pas important în revoluţia bunei guvernări pe care ne-am asumat-o.”

Simina Tulbure, deputată de Diaspora
12 octombrie 2021
Comunicat de presă – deputat USR Simina Tulbure