15 august 2022

Mizele BRICS privind rezolvarea pașnică a conflictelor internaționale

BRICS
Distribuie pe rețelele tale sociale:
Liderii grupului BRICS (Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud) au cerut o soluționare pașnică a conflictelor internaționale, precum situația din Ucraina, ciocnirile din Peninsula Coreeană și Afganistan, prin dialog.

În încheierea celui de-al 14-lea summit de la Beijing, liderii Statelor membre au cerut, în Declarația finală, să se respecte suveranitatea și integritatea teritorială a tuturor țărilor și se să acorde prioritate consultării în fața oricăror diferențe.

Aceștia au susținut negocierile dintre Rusia și Ucraina și eforturile ONU de a oferi asistență umanitară populației celui de-al doilea stat.

Aceștia au susținut obținerea stabilității și securității pentru Afganistan, dar au insistat asupra neamestenței în afacerile sale interne și au cerut comunității internaționale să încurajeze talibanii să realizeze reconcilierea națională și să creeze o arhitectură politică incluzivă.

Demnitarii au subliniat necesitatea menținerii pactului nuclear și a eforturilor diplomatice cu Iranul, precum și a revenirii la masa de dialog pentru a avansa eliberarea nucleară completă a Peninsulei Coreene.

Pe lângă aceste aspecte, textul final al BRICS a cerut un control sporit și neproliferarea armelor, inclusiv a armelor biologice și nucleare; să își unească forțele în lupta împotriva terorismului, traficului de droguri și criminalității transnaționale.

BRICS a susținut utilizarea deschisă și pașnică a internetului, programe de combatere a sărăciei și inițiative care vizează restabilirea economiei globale.

Șefii de stat au remarcat alegerea de a colabora mai strâns pentru a menține stabile lanțurile de aprovizionare, a proteja multilateralismul, a promova drepturile omului, a depăși pandemia de COVID-19 și a extinde accesul echitabil la vaccinuri.

Printre altele, au făcut apel la instituțiile financiare globale să joace un rol pozitiv în fața riscurilor și să lanseze inițiative pentru a accelera implementarea Agendei 2030 pentru Dezvoltare Durabilă.

Cel de-al 14-lea Summit al șefilor de stat și de guvern BRICS s-a desfășurat la Beijing prin videoconferință și l-a conectat pe președintele chinez, Xi Jinping cu omologii săi, Cyril Ramaphosa (Africa de Sud), Jair Bolsonaro (Brazilia), Vladimir Putin (Rusia) și Narendra Modi (India).

Ieri, această întâlnire a fost precedată de un forum de afaceri, iar mâine va avea loc un dialog la nivel înalt privind dezvoltarea globală.

Pe lângă liderii celor cinci țări din bloc, sunt invitați și lideri din alte țări în curs de dezvoltare și piețe emergente.

foto: sursa en.kremlin.ru
A constribuit Ciprian Pop