Publicat: 31 Decembrie, 2015 - 15:47

Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP) a organizat marți, 29 decembrie 2015, o dezbatere cu principalii actori din industria exploatării și prelucrării lemnului din România. Discuțiile s-au axat pe identificarea de soluții pentru deblocarea situației existente în acest sector de activitate, precum și organizarea de licitații în condiții normale.

La întâlnire au participat secretarul de stat pentru Păduri din cadrul MMAP, Erika Stanciu, conducerea Direcției Generale Păduri, precum și reprezentanți ai Regiei Naționale a Pădurilor (RNP) Romsilva, Asociației Administratorilor de Pădure, Asociației Forestierilor din România (ASFOR), Asociația Producătorilor de Mobilă, Institutului de Cercetare-Dezvoltare în Silvicultură 'Marin Drăcea' și ai Asociației NOSTRA SILVA.

Organizarea acestei dezbateri a fost necesară în condițiile în care boicotarea licitației de masă lemnoasă, organizată de Regia Națională a Pădurilor ROMSILVA în luna decembrie, poate crea probleme serioase, nu numai agenților economici care nu vor avea materie primă în perioada următoare, dar și din punct de vedere al managementului durabil al pădurilor proprietate publică a statului. Motivele boicotului au fost, în principal, prețurile de referință calculate în baza prevederilor legale existente.

Discuțiile au fost astfel mediate încât participanții să identifice modalitățile de deblocare a activităților comerciale, în limitele cadrului legal stabilit prin regulamentul de valorificare a masei lemnoase în vigoare.

Soluțiile propuse și agreate de majoritatea participanților includ organizarea de licitații în cel mai scurt timp posibil, la începutul lunii ianuarie 2016. Oferta va include un volum cât mai apropiat de cel din licitația lunii decembrie, astfel încât să acopere nevoile imediate ale operatorilor economici. Se va analiza fundamentarea prețului de pornire pentru masa lemnoasă al cărui preț de pornire depășește nivelul de referință calculat conform prevederilor legale.
Comunicat de presa: Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor
DIRECȚIA DE COMUNICARE ȘI RELAȚIA CU PARLAMENTUL