28 noiembrie 2021

Mobilizare împotriva pașaportului verde: prefectul Guadelupei instituie o carantina de noapte

harta Guadelupa
Distribuie pe rețelele tale sociale:
O paralizare totala a întregii activități economice a fost organizata în Abymes, Guadelupa, la apelul Uniunii Generale a Muncitorilor din Guadelupa, pe 19 noiembrie 2021.
Prefectul Guadelupei a decis să instituie pe insula o carantina de noapte, incepand cu orele ora 18.00 (23.00 la Paris, 00:00 la Bucuresti), vineri, 19 noiembrie, până la ora 5 a.m. a doua zi. Această decizie a fost luată din cauza „mișcărilor sociale în curs”, se arată într-un comunicat. Prefectul, Alexandre Rochatte, spune că ține cont de „incendiile din proprietate publică, blocaje rutiere, aruncarea cu pietre în poliție, focuri”, și interzice, de asemenea, vânzarea de benzină în bidoane în cadrul acestei măsuri decise fără limitare de dată.

Mobilizarea lansată în urmă cu cinci zile de un colectiv de sindicate și organizații cetățenești împotriva permisului de sănătate și a obligației de vaccinare împotriva Covid-19 este acum cuplată cu violențe comise de revoltați. Procurorul din Pointe-à-Pitre, Patrick Desjardins, a anunțat deschiderea a două anchete pentru „atacuri in magazine”, inclusiv cinci magazine de bijuterii jefuite în Pointe-à-Pitre, aspecte despre care sindicalistii locali spun ca sunt provocări si combinatii ale autorităților locale tocmai pentru a discredita protestul.

Guvernul ridicase deja tonul anunțând deplasarea a 200 de polițiști și jandarmi. Aceste întăriri vor fi la fața locului „în următoarele zile”, potrivit anuntului facut de Ministrul pentru Teritoriile franceze de peste mari, Sébastien Lecornu și al celui de interne de la Paris, Gérald Darmanin, condamnând „cu cea mai mare fermitate violențele care au avut loc în ultimele ore în Guadelupa”.

După o noapte deosebit de violentă de joi spre vineri, școlile au rămas închise vineri și, din cauza numeroaselor blocaje, activitatea încetinește.  Centrele de dializă din Guadelupa au avertizat, de asemenea, despre „un pericol de moarte” pentru aproape 800 de pacienți pentru care situatia din acest teritoriu ar putea împiedica accesul la îngrijire.

Ciprian Pop