2 august 2021

Mobilizare impresionantă a comunităţii vasluiene pentru a răspunde provocărilor locale din domeniul educaţiei

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Peste 60 de activităţi inovatoare din domeniul educaţiei, în care au fost implicaţi peste 1.600 de vasluieni – cele 9 iniţiative comunitare din Vaslui finanţate prin programul naţional „Fondul pentru un viitor mai bun în comunităţi” îşi anunţă rezultatele

Mobilizare impresionantă a comunităţii vasluiene pentru a răspunde provocărilor locale din domeniul educaţiei: 9 iniţiative comunitare activate de Fundaţia Comunitară Iaşi, coordonate de Federaţia Fundaţiile Comunitare din România şi finanţate de Lidl România cu peste 237.000 de lei, au concretizat în mai puţin de 7 luni, zeci de acţiuni de voluntariat de care au beneficiat peste de 1600 de vasluieni.

Fundaţia Comunitară Iaşi anunţă finalizarea cu succes a celor 9 iniţiative comunitare câştigătoare prin programul naţional „Fondul pentru un viitor mai bun în comunităţi”. Timp de aproape 7 luni, grupurile de lucru au implementat soluţii civice la probleme locale din domeniul educaţiei, beneficiind de îndrumare din partea Fundaţiei Comunitare şi de microgranturi nerambursabile în valoare de peste 237.000 de lei din partea Lidl România.

La Vaslui, direcţia strategică de educaţie a fost abordată în mod creativ şi variat în peste 60 de acţiuni pentru comunitate, care au însumat peste 300 de ore de voluntariat şi un număr care a depăşit 1600 de beneficiari. În căutarea unor răspunsuri locale la provocări de educaţie, 15 iniţiatori dedicaţi comunităţii au contribuit pentru un viitor mai bun la Vaslui, prin dezvoltarea pasiunii pentru ştiinţe, a incluziunii şi dezvoltării armonioase a copiilor cu dizabilităţi sau creşterea spiritului civic printre liceeni.

Dintre numeroasele acţiuni, s-au evidenţiat rezultate precum:

– Primele panouri fotovoltaice instalate pe acoperişul unei instituţii de învăţământ din municipiul Vaslui. Sistemul fotovoltaic acoperă consumul de energie de la etajul întâi al Şcolii Gimnaziale „Mihai Eminescu” şi poate fi folosit ca material didactic care vorbeşte de la sine despre conceptul de energie verde, producerea acesteia, şi nevoia de a investi în sustenabilitate.

– Amenajarea unui parc muzical incluziv în curtea „Centrului pentru copii cu dizabilităţi Vaslui”, de asemenea o premieră pentru comunitatea vasluiană. În cadrul activităţilor din parcul nou amenajat au participat peste 200 de copii la activităţi de meloterapie necesare dezvoltării potenţialului psiho-emoţional în tandem cu exerciţiile de recuperare locomotorie.

– Dezvoltarea unor comunităţi de pasionaţi ai domeniului STEAM precum: „Fizica ludică” – comunitate prin intermediul căreia se comunică despre fizică într-un limbaj atractiv, şi „Doamna de ştiinţe” – un canal pe platforma Youtube unde s-au publicat videoclipuri cu experimente ştiinţifice demonstrative.

– Desfăşurarea unui maraton civic online („CivicSpot”) cu webinarii organizate exclusiv de către liceeni vasluieni, cu invitaţi speakeri profesionişti din diferite locuri din ţară.

– Crearea unui „hub verde”, amenajat din materiale reciclabile, care a găzduit ateliere de meşteşuguri şi competiţii de artă plastică de care au beneficiat peste 900 de elevi ai Liceului Teoretic „Emil Racoviţă”.

„Proiectul HUB VERDE PENTRU LER a venit pentru comunitatea noastră ca o lecţie, ajungând la finalul său o stare de spirit pentru vasluieni. Când toţi din comunitate se unesc ca să sprijine o cauză comună, schimbarea pe care şi-o propun ajunge să producă de multe ori efecte mult mai mari, mult mai ample decât îşi imaginează. Soluţiile pentru problemele noastre sunt la noi, iar prin unitate orice imposibil devine posibil” – a declarat Cătălin Costel Luncanu – coordonator proiect Hub verde pentru Liceul Teoretic „Emil Racoviţă”, Vaslui.

„Fondul pentru un viitor mai bun în comunităţi” desfăşurat la Vaslui, a venit ca un răspuns la nevoile şi provocările reale ale comunităţii în domeniul educaţie, acestea fiind identificate de Fundaţia Comunitară Iaşi pe parcursul a două luni de cercetare şi dialog cu administraţia locală şi societatea civilă. Programul s-a desfăşurat în simultan în Vaslui şi alte 5 oraşe din ţară în cadrul ediţiei pilot lansată în vara anului trecut. În prezent, este în desfăşurare „Fondul pentru un viitor mai bun în comunităţi”, ediţia a II-a, cu oportunităţi şi resurse la îndemâna ONG-urilor şi grupurilor de iniţiativă din 5 oraşe noi.*

Pentru o relatare detaliată a rezultatelor proiectelor vasluiene , dar şi pentru a fi la curent cu evoluţia programului din ediţia a II-a, se pot accesa website-ul dedicat www.fondulpentruunviitormaibun.ro şi pagina naţionala de Facebook.