Publicat: 31 Decembrie, 2014 - 18:33

Cu pași repezi ne îndreptăm spre finalul unui an plin de realizări al Mocăniței de pe Valea Vaserului.

Dintre acestea putem menționa inaugurarea unui mic muzeu la popasul turistic Paltin, organizarea anumitor evenimente deosebite precum Trenul Campionilor și Zipsertreff sau publicarea unei expoziții pe platforma Google Cultural Institute.

Inaugurarea muzeului din Paltin

Odată cu începutul sezonului, la popasul turistic Paltin, a fost amenajat un mic muzeu într-o clădire de lemn construită după modelul istoric al stațiilor de pe Valea Vaserului din anii 1950. Astfel, în 2014, an în care s-a înregistrat un nou număr record de turiști, aprox. 23.000, noul muzeu a constituit una dintre principalele atracții din stația Paltin.

Expoziția, având ca și temă principală istoria văii Vaserului, oferă posibilitatea turiștilor interesați să afle mai multe informații despre calea ferată forestieră, despre mecanismul de funcționare a unei locomotive cu abur sau despre exploatarea forestieră din trecut.

Includerea Mocăniței de pe Valea Vaserului în topul ultimelor căi ferate forestiere din lume După cum unii dintre noi știu deja, calea ferată forestieră de pe Valea Vaserului este ultima activă din Europa, care încă mai este folosită în scopul său inițial și anume acela de a asigura transportul de bușteni.

Acest fapt a atras și atenția domnului Paul Mahoney, coodonator și expert în cadrul Departamentului de Conservare al Patrimoniului de căi ferate forestiere din Noua Zeelandă. Prin vizita sa personală la Vișeu de Sus, calea ferată de pe Valea Vaserului a fost plasată în top 3 al căilor ferate forestiere active din lume luând o opțiune serioasă în includerea acesteia în patrimoniul mondial UNESCO.

Publicarea expoziției pe platforma Google Un alt aspect notabil ar fi clasarea Maramureșului de către National Geographic Traveler în top 20 al celor mai frumoase locuri de vizitat în noul an.

Acest lucru a fost posibil și datorită Mocăniței de pe Valea Vaserului, cea mai mare atracție din 'Boldly old world', așa cum a fost caracterizată regiunea Maramureșului, dată fiind popularitatea acestui obiectiv turistic și a rolului îndeplinit în secolul trecut în exploatarea lemnului din zonă.

În sprijinul acestei afirmații, menționăm și lansarea recentă a expoziției despre ultima cale ferată forestieră activă din Carpați pe platforma Google Cultural Institute, expoziție ce oferă tuturor vizitatorilor platformei posibilitatea vizualizării celor mai importante momente din istoria acestei Mocănițe.

Evenimente remarcabile organizate de-a lungul anului Printre cele mai de seamă evenimente organizate de CFF Vișeu de Sus în acest an, distingem Trenul Campionilor și Zipsertreff. Trenul Campionilor, un eveniment deosebit de important pentru Mocăniță, dar și pentru vișeuani, a adunat atât amatorii de sport locali cât și din alte zone din țară sau străinătate precum și câteva personalități importante din sportul românesc precum Gabriela Szabo, Andreea Răducanu sau Elisabeta Lipă.

Scopul acestui eveniment a fost acela de a crește vizibilitatea și accesibilitatea valorilor maramureșene pe plan național și internațional, prin promovarea Vișeului, ca exponent al Maramureșului istoric.

Un alt eveniment atractiv prin care s-a remarcat Mocănița în acest sezon a fost organizarea Zipsertreff, o sărbătoare anuală a unei comunități germane din Vișeu de Sus ce are rolul de a reuni etnici germani din toată țara, cât și din străinătate, eveniment la care a participat însuși ambasadorul german Werner Hans Lauk.

Sărbătoarea a avut loc pe durata a două zile în apropierea trenului hotel Carpatia Express, singurul tren hotel staționar din țară, și s-a încheiat printr-o călătorie cu neobosita Mocăniță pe Valea Vaserului, la capela catolică din stația Făina.

Trecerea dintre ani pe Valea Vaserului Pentru a încununa un an de succes, în preajma Sărbătorilor de Iarnă, Mocănița va purta vizitatorii printr-un minunat peisaj de iarnă pe Valea Vaserului. Un eveniment mult așteptat este și Revelionul pe Valea Vaserului, care oferă celor care vor vizita Maramureșul în această perioadă, ocazia sărbătoririi trecerii dintre ani într-un mod cu totul inedit.

Mocănița, urmată de vagoane încălzite, va însoți turiștii în călătoria spre noul an până în Paltin, acolo unde îi va aștepta un meniu copios, artificii, foc de tabără și o experiență de neuitat. Vă stăm cu plăcere la dispoziție pentru alte informații.