Publicat: 15 Aprilie, 2017 - 18:52
Share

Anul viitor urmează să aducă multe modificări fiscale. Executivul ia în calcul impozitarea tuturor veniturilor, inclusiv a tichetelor cadou, eliminarea a patru cote din plata contribuţiilor sociale şi trecerea acestora în responsabilitatea angajatului. De asemenea, declaraţiile de venit ar putea fi depuse pe familie, incluzând toate sumele încasate de membri.

Ministerul de Finanţe a început discuţiile cu grupurile de lucru pentru a stabili eventuale schimbări în ceea ce priveşte impozitarea muncii şi a veniturilor populaţiei, de anul viitor. Mai multe surse guvernamentale au declarat, pentru Capital, că Ministerul Finanţelor lucrează la reducerea cotei unice la 10%, de la 16% cât este în prezent. De asemenea, veniturile sub 2.000 de lei nu vor mai fi impozitate. Contribuţiile sociale vor scădea la 35% şi vor fi exlusiv în sarcina angajatului,  însă plătite de angajator. Cei mai afectaţi vor fi românii cu activităţi independente, PFA-urile şi cei care au venituri din chirii. În cazul primelor două exemple, costurile privind contribuţiile se vor dubla. Iar pentru chirii contribuţiile sociale vor fi, de asemenea, majorate cu 100%. 

În prezent, angajatorul datorează 15,8% CAS, în condiţii normale de muncă, la care se adaugă cinci puncte procentuale pentru condiţii deosebite de muncă şi 10 puncte procentuale pentru condiţii speciale de muncă, CASS de 5,5% şi 0,5% contribuţia de şomaj. 

Angajatorii mai plătesc contribuţii pentru fondul de concedii medicale, fondul de accidente de muncă şi fondul de creanţe salariale. 

Angajatul plăteşte astăzi 10,5% CAS, 5,5% CASS, şi 0,5% contribuţii de şomaj. Angajatorul este cel ce se ocupă de calcularea, declararea şi plata acestora.

Din 2018, sumele datorate de angajat se vor majora. Respectiv angajatul va da la stat întreaga valoare a contribuţiilor sociale. Plata va rămâne tot în sarcina angajatorului. De asemenea, contribuţiile sociale vor scădea cu 4,25 puncte procentuale, la 35%. 

O altă noutate în acest sens, extrem de importantă, ar fi că Finanţele nu exlud eliminarea a patru din cele şase cote de impozitate pentru CAS. Astfel, angajatul va datora doar contribuţiile de pensii şi cele de sănătate, urmând ca cea de şomaj, cea pentru concedii medicale, fondul de accidente de muncă şi cel de creanţe salariale să se elimine. Asta ar însemna că indemnizaţiile de şomaj ar urma să fie plătite din bugetul de stat. (Capital.ro)