Publicat: 27 Februarie, 2013 - 11:56
Share

Moment istoric pentru Orchestra Naţională Radio România şi pentru cooperarea culturală între România şi Republica Moldova: duminică, 3 martie (18.00), binecunoscuta orchestră va concerta pentru prima oară în istoria sa la Chişinău (Palatul Naţional), manifestarea înscriindu-se în seria de evenimente ce marchează împlinirea a 85 de ani de la înfiinţarea radioului public din România.

Evenimentul se va transmite în direct pe Teleradio Moldova - postul public de la Chişinău - şi va fi preluat de Radio România Cultural şi Radio România Muzical.

Adevărată seară de sărbătoare, concertul se va desfăşura sub bagheta dirijorului Yuri Botnari, care susţine o bogată activitate artistică alături de Orchestra Filarmonicii din Moscova şi este membru votant al Academiei Grammy. Cariera sa are la bază studiile urmate la Conservatorul din Sankt-Petersburg şi perfecţionate apoi la Conservatorul de Stat din Moscova, Yuri Botnari aflându-se de-a lungul anilor la pupitrul marilor orchestre simfonice europene. Legătura dintre Yuri Botnari şi acest proiect este şi ea una simbolică : născut la Chişinău, dirijorul s-a format într-o familie mixtă româno-rusă, fiind actualmente cetăţean român, dar cu o bogată activitate artistică de tărâm rus.
  
Programul serii reuneşte trei lucrări celebre, care trasează o frumoasă punte artistică între creaţia muzicală românească şi cea rusă: Ceaikovski – Simfonia a V-a, Rahmaninov – Concertul nr. 2 pentru pian şi orchestră şi Enescu – Rapsodia Română nr. 1.

O prezenţă specială este cea a pianistului Vladimir Ovchinnikov,  invitat special la Londra sa cânte în faţa Maiestăţii Sale Regina Elisabeta şi premiat de Vladimir Putin cu cea mai înaltă distincţie de Stat în domeniul muzicii (Artist al Poporului din Rusia). Pianistul evoluează alături de cele mai mari orchestre din lume, printre care Orchestra Filarmonică Regală şi Orchestra simfonică a BBC (Marea Britanie), Orchestra Regală din Scoţia, Orchestra Filarmonică din Sankt Petersburg, Orchestra Simfonica Naţională şi Orchestra Filarmonică de Stat a Rusiei ş.a.
  
Evenimentul vine să sublinieze şi o frumoasă aniversare istorică: în 2013 se împlinesc 85 de ani de la înfiinţarea Radio România şi de la naşterea Orchestrei Naţionale Radio, prilej de evocare a postului regional Radio Chişinău, partener media principal al concertului. Singura filială a radioului public din afara României, Radio Chişinău a fost inaugurat în octombrie 1939 (sub numele de Radio Basarabia), iar după o întrerupere îndelungată, la 1 decembrie 2011 Societatea Română de Radiodifuziune a relansat postul de radio sub numele de Radio Chişinău.
  
Concertul Orchestrei Naţionale Radio din data de 3 martie se desfăşoară în cadrul Festivalului Internaţional de Muzică “Mărţişor”, ediţia cu numărul 47, organizat
de Ministerul Culturii de la Chişinău, eveniment internaţional de tradiţie în cadrul căruia sunt invitaţi anual importanţi artişti din Europa şi din Asia.