20 octombrie 2021

Momente biografice şi lucrări ale sculptorului Vladimir Kazan, prezentate de criticul de artă Jan de Maere

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Un nou film din seria „Prezenţe culturale româneşti în Benelux” va fi lansat miercuri, 30 iunie, pe reţelele de socializare ale Institutului Cultural Român de la Bruxelles. Materialul video este dedicat operei lui Vladimir Kazan, sculptor de origine română ce trăieşte în Belgia de peste 35 de ani. Filmul pune în valoare atât opera, cât şi pe creatorul acesteia, evocând o serie de momente biografice şi lucrări emblematice ale artistului. Autorul scenariului acestui film este Jan de Maere, critic de artă şi profesor de istoria artei la Vrije Universiteit Brussel.

Conceptul filmului, de o poetică aparte, prezintă o selecţie de sculpturi realizate în piatră şi metal, sculpturi ce par „să erupă din trecut”, dar aparţinând prezentului şi prefigurând, în acelaşi timp multiple simboluri pentru viitor. Atât prin formatul scenariului său, cât şi prin imaginile ce ilustrează parcursul artistic al sculptorului român, dar mai ales prin mărturiile unor cunoscuţi critici de artă din Belgia, Franţa, Luxemburg sau din România, filmul constituie un document de arhivă relevant, dincolo de valoarea sa estetică, fiind deopotrivă o ocazie excelentă de a cunoaşte şi promova operele creatorilor români prezenţi în spaţiul Benelux. Montajul video este realizat de Vlad Rotaru.

„Lucrez ca un arheolog: cu răbdare, secundă după secundă, strat după strat, în ritm sacadat de ciocan şi daltă. Cu cât merg mai departe, cu atât percepţia mea asupra timpului se schimbă mai mult. Suprafeţele se organizează, scrierile dau cheia şi sensul descoperirii. Secunda prezentă conţine şi secunda trecută şi secunda viitoare, într-un flux continuu (…) Pe măsură ce iese din pământ, din carieră, piatra îmi pare cea mai frumoasă şi cea mai dorită dintre sculpturi. Nu îndrăznesc să o ating. De fapt, scopul meu nu este să creez o sculptură frumoasă, ci să fac din nou piatra frumoasă. Realizarea acestui film minunat dedicat sculpturii a fost pentru mine o experienţă umană şi artistică deosebită. Armonia creată de toţi protagoniştii acestei experienţe fabuloase este cheia reuşitei acestui film: coordonarea excepţională, tactul, umanismul răbdarea şi înţelegerea superioară a artei şi artistului dovedită de echipa ICR Bruxelles, profunzimea magistrală, dincolo de percepţia imediată, a interpretării academicianului Jan De Maere, magia montajului video ce a transpus totul într-o manieră modernă, minimalistă dar cu o încărcătură emoţională impresionantă… Am înţeles, cu bucurie în suflet, că de acum operele mele nu îmi mai aparţin şi vă mulţumesc pentru această experienţă care mă onorează.” – Vladimir Kazan

„Acest film scrie o istorie a timpului fără anecdote. Sculpturile lui Vladimir Kazan îşi păstrează misterul. Ele sunt oglinzile emoţiilor noastre îngropate. Suprafaţa lor este plină de semne, cuvinte ale realităţii nedefinite. Noaptea interioară speră la raza soarelui de dimineaţă. Kazan este un artist care îşi are rădăcinile în trecerea timpului, care lasă o urmă de neşters pe floarea pietrificată în timpuri ancestrale, devenită astăzi rocă. Această amintire este gravată în bronz ca un sgraffito provenit din culturi necunoscute, semn al timpului pierdut înainte de eternitate”, subliniază criticul de artă Jan de Maere în acest film.

Vladimir Kazan (n. 1952, Ploieşti, România) a studiat la Şcoala de Arte din Ploieşti şi la Academia de Arte Frumoase din Liege. S-a stabilit în Belgia unde şi-a creat propriul univers. Lucrările sale au fost expuse în centre culturale, galerii şi târguri de artă din multe oraşe europene precum: Bruxelles, Strasbourg, Aachen, Bari, Berlin, Bruges, Frankfurt, Geneva, Koln, Padova, Palermo, Paris, Roma. Artistul a fost răsplătit cu numeroase premii prestigioase de-a lungul carierei. Printre acestea, Premiul „Etruria Arte”, la Venturina, Italia, Premiu din partea oraşului St. Ghislain, 1998, Belgia, Premiul pentru arhitectură şi renovare urbană, 1993-1994, Liege, Belgia. Lucrările sale sunt incluse în numeroase colecţii publice din Belgia: Herk-de-Stad, Saint-Ghislain, „Hommage a Ockeghem”, Muzeul de Interpretare a Pietrei din Sprimont, Liege, Universitatea din Province de Hainaut, Château d’Oupeye, dar şi în Italia, la San Vincenzo.

Jan de Maere este critic de artă, profesor de istoria artei la Universitatea Vrije din Bruxelles şi Universitatea Duke, este specialist în arta flamandă a secolelor XVI – XVII şi un rafinat cunoscător al artei româneşti contemporane, a cărei evoluţie a urmărit-o şi a promovat-o în ultimii 20 de ani. În iulie 2015, profesorul Jan de Maere a fost decorat de preşedintele României cu Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Mare Ofiţer. În anul 2016, a primit decoraţia Legiunea de Onoare, cea mai înaltă distincţie a Guvernului francez.

Evenimentele ICR Bruxelles din seria „Prezenţe culturale româneşti în Benelux” au debutat în anul 2020 cu două documentare deosebit de apreciate de public, avându-i ca invitaţi pe Maurice Van der Speeten şi Jan Willem Bos, doi dintre partenerii de prestigiu ai reprezentanţei ICR din Belgia. Proiectul a continuat cu două episoade dedicate sculptorilor de origine română ce trăiesc ţi lucrează în Belgia: Marian Sava şi Vladimir Kazan. Aceste materiale video au pus în valoare creatori români din spaţiul de referinţă, dar şi participările româneşti din cadrul unor evenimente înscrise în agenda culturală din Benelux, participări menite perenităţii şi care vorbesc despre creativitate, relevanţă şi despre valoarea artei contemporane româneşti la nivel internaţional, o lungă perioadă de acum înainte.