Publicat: 6 Noiembrie, 2014 - 12:38
Share

Seria Concertelor „Enescu”, organizate la ICR Londra fără întrerupere din vara anului 20007, continuă, în seara de 6 noiembrie, cu un eveniment susţinut de unul dintre cele mai noi şi mai dinamice trio-uri care încep să se remarce în lumea muzicală internaţională. „Monte” Piano Trio a fost fondat de pianista româncă Irina Boţan, iar din el mai fac parte violonistul Francesco Sica şi violoncelistul Claude Frochaux.  
 
Programul prezentat de cei trei muzicieni cuprinde o piesă din repertoriul enescian, extrem de rar interpretată, Trio-ul pentru pian Nr. 2 în La minor, compus în anul 1916, în plin război mondial, una dintre compoziţiile ce aveau să anunţe o schimbare dramatică în stilul marelui compozitor român. Alături de această piesă, „Monte” Piano Trio va prezenta publicului Serenade lontaine tot de George Enescu, dar şi Trio-ul pentru pian Nr. 1, Op. 8 de Dmitri Sostakovici şi Trio-ul pentru pian Nr. 1, Op. 49 în Re minor de Felix Mendelssohn.

„Monte” Piano Trio s-a format în anul 2008 în cadrul Universităţii din Frankfurt şi a participat la numeroase festivaluri internaţionale precum Schleswig-Holstein, Festivalul de muzică de cameră Osnabrücker, Mozartfest Würzburg, Festspiele Mecklenburg-Vorpommen, Heidelberger Frühling sau Stift Festival. Trio-ul a concertat în săli prestigioase precum Opera din Frankfurt, Wigmore Hall din Londra sau Laeiszhall din Hamburg. Monte Piano Trio a avut până acum o activitate concertistică bogată în Germania, Italia, Spania, Suedia şi Austria, iar în perioada următoare această activitate se va extinde şi în Marea Britanie, Olanda şi Statele Unite, incluzând şi înregistrarea unui CD de debut. Trio-ul a câştigat premiul întâi la Concursul Josef Mirabent şi Magrans din Spania şi la Concursul european Karlsruhe din Germania. De asemenea, a fost printre câştigătorii altor câteva competiţii internaţionale printre care amintim concursul Schumann în Germania, Maria Canals în Spania sau Brahms (Austria).