27 septembrie 2022

Moscova îi „recomandă” lui Erdogan să negocieze cu Bashar Al-Assad

Presedinte erdogan
Distribuie pe rețelele tale sociale:
Liderii Turciei și Siriei nu au mai comunicat de la începutul războiului din Siria în 2011, dar după întâlnirea lui Erdogan cu Putin, la Soci, pe 5 august, rusul a lansat „sugestia”: o conversație telefonică.
Secretarul de presă al președintelui rus, Dmitri Peskov, a confirmat că „problemele siriene” au fost discutate în cadrul întâlnirii de la Soci, dar nu a oferit detalii. Potrivit ziarului turc Turkiye, Putin l-a „invitat” pe Erdogan să „aleagă calea pentru a rezolva” problemele din Siria în cooperare cu Al-Assad.
Propunerea vine într-un moment în care Turcia pregătește o ofensivă militară împotriva kurzilor din Rojava.
La rândul lor, kurzii au cerut sprijin guvernului de la Damasc, care a întărit nordul Siriei cu trupe noi.
Atacul turc se opune și Israelului, care vrea să transforme regiunile autonome kurde din Siria și Irak în „anexe” din Orientul Mijlociu. Un articol din ziarul Jerusalem Post spunea că „un Kurdistan independent ar fi un al doilea Israel în Orientul Mijlociu”.
Luna trecută, guvernul israelian a apelat la Biden pentru a face presiuni asupra Turciei și a opri ofensiva armatei sale în Rojava.
În același timp, Erdogan se străduiește să mențină relații privilegiate cu Tel Avivul, deși se opune prezenței milițiilor kurde în Siria.
La Ankara se joacă cu toate trucurile pe care le au la dispoziție. Sunt în NATO și trimit drone în Ucraina, în timp ce stau la masă cu Rusia pentru a permite exportul de grâu prin strâmtoarea Mării Negre și pentru a plăti importurile în ruble.
Turcia aparține NATO, dar impune un drept de veto asupra intrării Suediei și Finlandei.
În războiul din Ucraina, același Erdogan susține că joacă un rol de mediator, în timp ce este parte la războiul din Siria.
În războiul din Nagorno-Karabah a sprijinit Azerbaidjanul împotriva Armeniei, ajutate de Rusia.
Același lucru este valabil și în Georgia, unde Ankara și Moscova se află pe fronturi opuse.
A consemnat Ciprian Pop