1 iulie 2022

Moscova se plânge de colaborare defectuoasă cu Crucea Roșie în privința prizonierilor de război

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Rusia a apelat la Comitetul Internațional al Crucii Roșii pentru informații despre prizonierii de război ruși care au fost capturați de ucraineni, precum și pentru a le facilita vizita in locurilor unde aceștia sunt reținuți. Acest lucru a declarat Tatyana Moskalkova, care deține funcția de comisar pentru drepturile omului în Rusia, un fel de Ombudsman.

Moskalkova s-a adresat președintelui Comitetului Internațional al Crucii Roșii, Peter Maurer, cu cererea corespunzătoare și speră ca următorul ei apel să nu treacă neobservat.

Moskalkova a spus că, în ciuda apelurilor repetate, partea rusă nu a primit încă nicio informație despre soarta prizonierilor de război ruși.

Ombudsmanul a declarat că nici ei, nici rudele lor nu cunoșteau starea psihologică și fizică a prizonierilor de război ruși și că nu știau dacă reprezentanții Crucii Roșii i-au vizitat sau nu. Partea rusă nu avea informații cu privire la respectarea prevederilor Convenției de la Geneva referitoare la prizonierii de război.

Moskalkova a reamintit că Rusia cooperează cu Crucea Roșie și oferă informațiile necesare, care au ajutat personalul Crucii Roșii să înregistreze prizonierii ucraineni care au fost luați din pivnițele oțelăriilor Azovstal din Mariupol, în perioada 16-20 mai a acestui an. Reprezentanții Crucii Roșii au vizitat centrul de arest preventiv Yelenovka, unde au discutat direct cu deținuții ucraineni și s-au asigurat că sunt respectate convențiile internaționale în acest sens.

„Crucea Roșie este interesată doar de prizonierii de război ucraineni. Vizitarea prizonierilor de război ruși în teritoriul controlat de Kiev se pare că nu a fost inclusă în planurile lor și încă nu este”, se plânge Moscova.

A consemnat Ciprian Pop

Sursa foto: inf.news