5 februarie 2023

„Moştenitorii României muzicale”: Violin in love cu Valentin Şerban şi Daria Tudor

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Pentru îndrăgostiţii de muzică, un recital-eveniment la Sala Radio susţinut de violonistul Valentin Şerban, câştigătorul Concursului Enescu – ediţia 2020/2021, şi pianista Daria Tudor: „Violin in love”.

Lucrări semnate de un celebru cuplu de muzicieni ai secolului al XIX-lea, Robert Schumann şi Clara Schumann, fac parte din program. Sonata nr. 2 pentru vioară şi pian de Robert Schumann este un opus creat în ultimii ani ai vieţii de muzicianul german, emblematic pentru stilul romantic, o partitură în care pune înţelepciunea maturităţii, dar şi patosul iubirii – lucrarea a fost interpretată în premieră chiar cu soţia lui, Clara Schumann, la pian.

Cele 3 romanţe pentru vioară şi pian au fost create de Clara Schumann în 1853, la doi ani după ce soţul ei scrisese Sonata nr. 2 pentru vioară şi pian. Este opusul care demonstrează că cea care este cunoscută drept una dintre marile pianiste ale secolului al XIX-lea, Clara Schumann, a fost şi o foarte talentată compozitoare, care a ales însă să stea în umbra celebrului ei soţ.

Povestea de iubire dintre Clara şi Robert Schumann a devenit o adevărată legendă; trecând peste împotrivirea acerbă a tatălui Clarei, care fusese profesorul de pian al lui Robert, cei doi se căsătoresc, în 1840; Robert moare la 46 ani, în 1856, în urma unei boli mentale la care e posibil să fi contribuit şi perioada foarte dificilă sentimentală dinaintea căsătoriei sale; Clara va trăi încă 40 ani, însă nu s-a mai recăsătorit niciodată.

Programul muzical de la Sala Radio, dedicat iubirii şi delicatelor ei meandre, este completat de Sonata nr. 4 pentru vioară şi pian de Ludwig van Beethoven, opus creat în 1801, la un an după ce Beethoven scrisese prima lui simfonie. Este perioada când se îndrăgosteşte de contesa Guicciardi, căreia avea să-i dedice apoi una dintre cele mai cunoscute sonate beethoveniene pentru pian: celebra Sonată a lunii, op. 27 nr. 2.

Recitalul de la Sala Radio face parte din proiectul „Moştenitorii României muzicale”, organizat de Radio România Muzical şi Rotary Club Pipera, şi este primul realizat în colaborare coproducţie cu Artexim, Radio România Muzical şi Artexim urmând să realizeze în perioada următoare mai multe proiecte dedicate tinerilor muzicieni români, laureaţi ai Concursului internaţional „George Enescu”.

Biletele sunt disponibile în reţeaua www.iabilet.ro.
https://www.iabilet.ro/bilete-mostenitorii-romaniei-muzicale-recitalul-extraordinar-violin-in-love-82321/

Violonistul Valentin Şerban

„Un talent ieşit din comun”, după cum îl descrie dirijorul Cristian Mandeal, Valentin Şerban a atras atenţia lumii muzicale româneşti şi internaţionale după ce a cucerit premiul I la Concursul internaţional „George Enescu”, ediţia 2020-2021. Interpretarea sa din finala competiţiei, când a interpretat dificilul concert de Jean Sibelius, a rămas unul dintre cele mai emoţionante momente din istoria concursului, Valentin fiind bolnav atunci cu un diagnostic grav.

Valentin Şerban (32 ani) este originar din Braşov, oraşul unde a studiat la Universitatea Transilvania; s-a perfecţionat la Universitatea de Muzică din Graz sub îndrumarea unei celebre violoniste române, Silvia Marcovici. A fost membru al Orchestrei Române de Tineret şi al Ansamblului Les Dissonances, condus de David Grimal. Activitatea sa concertistică intensă se desfăşoară atât în România, cât şi în străinătate, intensitatea trăirii interpretărilor sale, eleganţa şi puritatea sunetului fiind unanim apreciate.

Daria Tudor (25 ani) a debutat în concert la doar 9 ani, alături de Orchestra de Cameră Radio din Bucureşti; este laureată a numeroase competiţii naţionale şi internaţionale şi a susţinut recitaluri şi concerte pe mari scene, în special în Germania. În februarie 2015, Daria Tudor a fost acceptată la Universitat der Kunste Berlin la clasa prof. Pascal Devoyon şi Rikako Murata. În prezent, îşi continuă studiile de master în pian solo, muzică de cameră şi acompaniament de lied la aceeaşi universitate, sub îndrumarea prof. Bjorn Lehmann (Artemis Quartet), prof. Frank-Immo Zichner şi prof. Eric Schneider. Începând din mai 2015, Daria Tudor lucrează la Universitat der Kunste Berlin, în calitate de docent la clasele de Lied contemporan ale prof. Axel Bauni şi Eric Schneider, precum şi ca pianistă a clasei de violoncel – prof. Konstantin Heidrich. Din 2017, este acompaniatoare oficială a Rutesheim Cello Academy, Germania. În iunie 2019, Dariei i-a fost acordat premiul pentru cel mai bun tânăr artist – Enlight Prize – în cadrul Festivalului Art of the Piano – Cincinnati, SUA. A participat la festivaluri din Finlanda, Germania şi Austria: Alpenarte – Schwarzenberg, octombrie 2018; Kissinger Sommer – Bad Kissingen, iunie 2017; Mozartfest – Wurzburg, iunie 2016; Festivalul Crescendo – Berlin, mai 2016, 2017. În 2022, a fost semifinalistă a Concursului Internaţional „George Enescu” de la Bucureşti.

Proiectul „Moştenitorii României muzicale”