Publicat: 10 Noiembrie, 2015 - 08:35
Share

Procurorii DNA au scris în propunerea de arestare preventivă a lui Cristian Popescu Piedone, având în vedere că acesta a activat şi în domeniul alimentaţiei publice, că "rezultă un tablou complet al indolenţei sale în aprecierea că acordarea de autorizaţii se rezumă la declaraţii pe proprie răspundere".

Reamintim că Tribunalul Bucureşti a decis, sâmbătă, arestarea preventivă a fostului primar Cristian Popescu Piedone şi a două angajate de la Primăria Sectorului 4 - Aurelia Iofciu, şefa Serviciului autorizări comerciale din Primăria Sectorului 4, şi Luminiţa Larisa Ganea, angajată la acelaşi serviciu - în dosarul privind emiterea autorizaţiei de funcţionare pentru clubul Colectiv.

În motivarea deciziei, judecătorul de drepturi şi libertăţi arată că procurorii au argumentat că primarul şi cele două angajate nu au făcut niciun demers din cele stipulate în atribuţiile lor, atunci când au eliberat autorizaţia de funcţionare pentru Colectiv, "nici măcar demersul minim şi firesc de a analiza şi de a număra documentele depuse de solicitant".

"Ba mai mult, lipsa de rigoare a acestora a mers atât de departe, încât deşi au constatat că de la depunerea cererii de către solicitant 6.11.2014 şi până la data de 14.01.2015 când s-a prezentat pentru ridicarea acordului şi autorizării au trecut cele 50 zile prevăzute de lege, indicate şi în HCL din 2012 şi când acesta s-a prezentat la primărie i-au eliberat atât acordul cât şi autorizaţia de funcţionare. Surprinzător este faptul că întrebaţi asupra acestui aspect la audieri au precizat senini că au eliberat acordul şi autorizaţia  şi că de obicei procedează în această manieră şi cu alţi solicitanţi, chiar dacă în temeiul HCL din 2012 aveau obligaţia legală să anuleze acordul iar solicitantul să demareze procedura din nou. Prin urmare rezultă cu evidenţă că inculpaţii au exercitat atribuţiile funcţionale de autoritate pur formal, iar consecinţele abuzului lor definite supra se conturează cu suficientă rezonabilitate. (...) inculpatul Popescu Cristian Piedone a desfăşurat activitate şi în domeniul alimentaţiei publice, anterior funcţiei de primar, aşa încât rezultă un tablou complet al indolenţei sale în aprecierea că acordarea de autorizaţii se rezumă la declaraţii pe proprie răspundere, o sumă de bani achitată la ghişeu drept taxă şi câteva documente formale", au susţinut anchetatorii, potrivit motivării citate.

Potrivit ordonanţelor de reţinere, Cristian Popescu Piedone, în calitate de primar al Sectorului 4, a încălcat dispoziţiile legale privind apărarea împotriva incendiilor atunci când a emis acordul de funcţionare şi autorizaţia de funcţionare, ambele din 14 ianuarie 2015, necesare desfăşurării activităţii de către SC Colectiv Club SRL, cu la punctul de lucru în strada Tăbăcarilor nr 7.

"Prin aceasta, a cauzat vătămarea drepturilor şi intereselor legitime ale unor persoane fizice şi ale Primăriei Sectorului 4 Bucureşti, în urma cărora reprezentanţii SC Colectiv Club SRL, care au putut desfăşura activităţi de alimentaţie publică, au obţinut un folos necuvenit în cuantum de 62.298 lei. De asemenea, pentru a autoriza funcţionarea punctului de lucru SC Colectiv Club SRL, inculpatul Popescu Cristian Victor Piedone a emis cele două acte administrative (acordul de funcţionare şi autorizaţia de funcţionare) sus menţionate, prin atestarea unor împrejurări necorespunzătoare adevărului, în sensul că SC Colectiv Club SRL îndeplinea cerinţelor legale necesare avizării", au scris procurorii în ordonanţele de reţinere.