21 mai 2022

Moxibustia – vindecarea prin foc

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Mai veche decât acupunctura, moxibustia este o tehnică folosită de medicina tradițională chineză. Numele ei vine de la moxa, un amestec de plante ce arde mocnit, strecurând căldura în piele și aducând vindecarea.

Terapeuții chinezi știau: acțiunea benefică a unor plante medicinale este amplificată de căldura degajată de jar. Așa că au ”inventat” moxa sau moxibustia: tehnica stimulării punctelor de acupunctură prin căldură.

În ce constă

Un amestec de plante medicinale care degajă multă energie (rădăcină de ghimbir sau Artemisia Vulgaris, o ”rudă” a pelinului) arde încet, pe punctele de acupunctură. Căldura și substanțele active din plante pătrund prin piele până la meridianele energetice care trebuie stimulate (în funcție de organele afectate). Astfel sunt înlăturate blocajele pe care le-a produs boala în organism și  energia circulă din nou nestânjenită, restabilind sănătatea – explică dr. Cristina Bălănescu, specialist în medicină complementară.

Metode de aplicare

  • un strat fin de jar este suprapus peste patul de moxa întins direct pe piele
  • moxa arde încet într-un con special ținut aproape de piele
  • moxa este așezată pe partea exterioară a acului de acupunctură, căldura răspândindu-se prin acul înfipt în piele
  • moxa este așezată direct pe piele, peste un strat de sare, ghimbir, usturoi etc.

Ce tratează: dureri reumatismale și articulare, extremități reci, răceli și sinuzite, astenie, nevralgii, astm bronșic.

Este contraindiată în: inflamații acute, stări febrile, ulcer, constipație, afecțiuni psihice manifestate prin agitație.

Articol de Gabriela Boceanu