Publicat: 23 Ianuarie, 2020 - 14:43
Share

Ministrul Tineretului şi Sportului, Ionuţ Stroe, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, că va căuta soluţiile legale pentru a opri acordarea indemnizaţiei de merit din partea MTS pe care o primeşte fosta preşedintă a Agenţiei Naţionale Anti-Doping (ANAD), Graziela Vâjială, acuzată de WADA că ar fi ordonat acoperirea unor teste pozitive.

"Ştiu că s-a făcut o informare a guvernului în aprilie anul trecut în legătură cu acest aspect şi din punctul meu de vedere este mai mult decât normal şi urgent ca, în condiţiile în care există un regulament de acordare a acestor indemnizaţii de merit, să existe şi un regulament de a retrage aceste beneficii pe care unii le au ca urmare a meritelor pe care le au în decursul vieţii şi efortului depus în sprijinul sportului. În primul rând, trebuie modificată legislaţia, pentru că există o comisie de acordare a indemnizaţiilor de merit şi vom adăuga acolo posibilităţile de retragere a acestor beneficii pe care le au. Ştiu că suma este destul de mare, cam 6.200 de lei", a declarat Stroe.

El a precizat că nu ştie dacă pe plan intern s-a demarat o anchetă în acest caz: ''Nu am de unde să ştiu dacă există o anchetă oficială pornită în acest caz, mă voi interesa şi vă voi transmite. În mod normal ar trebui să existe o anchetă, dar nu am cunoştinţă acum''.

Ministrul consideră că rentele viagere dar şi contribuţia în orice fel a statului faţă de sportivii care au fost dovediţi dopaţi trebuie să înceteze.

"Este evident că aceste beneficii ar trebui verificate şi eventual anulate, pentru că atâta timp cât ai făcut-o este decent să îţi pierzi aceste drepturi. Vom verifica orice bani public cheltuit în această ţară pentru susţinerea pregătirii acestor sportivi dopaţi, pentru că unii dintre ei se antrenează, iar acest lucru este interzis de lege. Deci interacţiunea celor suspendaţi cu sportul finanţat de stat trebuie să fie zero. Atenţie, vorbim de cazuri finalizate, cu decizii clare. Din punctul meu de vedere, un sportiv depistat pozitiv nu ar trebui să aibă acces la pregătire din partea statului român. Dacă cineva din privat vrea să o facă nu am nimic împotrivă. Pregătire şi eventuale beneficii, zero. Nu putem să contribuim ca stat în sensul tolerării acestor cazuri. Nu vreau să văd niciun sportiv dopat care se pregăteşte în continuare în bazele noastre. Şi răspundere patrimonială, de ce nu, este până la urmă un act prin care a înşelat şi trebuie să răspunzi", a mai spus Ionuţ Stroe.

Preşedintele Agenţiei Naţionale Anti-Doping, Cristian Balaj, a afirmat că după scandalul în care a fost implicată fosta preşedintă, credibilitatea sa dobândită ca arbitru internaţional l-a ajutat ca Agenţia Mondială Antidoping (AMA/WADA) să-l accepte şi că relaţiile cu organismul internaţional s-au îmbunătăţit în ultima perioadă.

"Numele meu a fost acceptat de către cei de la WADA, deşi exista o oarecare reticenţă, dar m-a ajutat şi credibilitatea mea care era la un nivel înalt, datorită poziţiei pe care am avut-o pe plan internaţional, cu recomandări din partea celor de la UEFA. În această perioadă am ajuns să colaborez cu cei de la WADA, avem un nou preşedinte din Polonia, care a fost susţinut de România pentru a ajunge în această poziţie prin votul acordat, lupta fiind foarte strânsă, şi am fost reintroduşi şi în toate programele pe care WADA le are. Şi cel mai important este Speak-up, prin care WADA ne dă voie să gestionăm cazurile în România în momentul în care apar informaţii. Acum laboratorul (de la Bucureşti) a fost redeschis, avem şansa să analizăm probe, pentru că este singurul laborator din această parte a Europei, cel de la Atena a fost închis, ţările vecine nu au, există Moscova şi apoi ţările din vest, au Austria, Germania şi ţările nordice. Suntem favorizaţi, vom avea un audit în 29-30 ianuarie, suntem pregătiţi, pentru că am muncit foarte mult în această perioadă. Avem o relaţie excelentă, o imagine foarte bună, participăm la grupuri de lucru, nu suntem evitaţi. Am reuşit să demonstrăm celor de afară că suntem la un nivel mult mai ridicat decât îşi imaginau", a declarat Cristian Balaj.

Fosta preşedintă a Agenţiei Naţionale Anti-Doping (ANAD), Graziela Vâjială, apare într-un raport al Agenţiei Mondiale Antidoping (AMA/WADA) ca fiind persoana care a ordonat subalternilor să muşamalizeze testele pozitive a cel puţin trei sportivi, halterofilul Gabriel Sîncrăian şi luptătoarele Elena Scărlatescu şi Suzana Şeicariu.

Numele său apare în raportul AMA/WADA legat şi de anumite teste făcute în cazul morţii fotbalistului dinamovist Patrick Ekeng, în sensul că Vîjîială ar fi instruit angajaţii laboratorului să folosească o metodă de testare nevalidată.

Tag-uri Institutii: