Publicat: 21 Mai, 2019 - 19:22

Se apropie momentul deciziei prelungirii mandatului de peste un sfert de secol la conducerea băncii centrale din România a lui Mugur Isărescu, bancherul central cu cea mai mare vechime în funcţie din întreaga lume, scrie Bloomberg.

Guvernatorul BNR are 69 de ani şi a trecut prin toate conjuncturile economice, de la hyperinflaţie, cu ţara în pragul falimentului, şi până la criza financiară din 2008. Ce va face după luna octombrie, când îi expiră mandatul, ar putea fi crucial pentru independenţa băncii centrale a României într-o eră a populismului.

România le dă deja dureri de cap oficialilor UE, care se luptă cu ameninţările la adresa democraţiei în toate ţările din fostul bloc communist. În Ungaria şi Polonia cei care fac parte din consiliile de administraţie ale băncilor central sunt deja oameni de încredere ai guvernelor.

Isărescu ar putea fi mai înclinat să plece dacă o asemenea ameninţare se va repeta și în România, unde toţi membrii Consiliului de Administrație al BNR urmează să fie realeşi sau înlocuiţi.

„Dacă actuala conducere este înlocuită de către oameni mai puţini calificaţi şi loiali politiului, atunci randmentul pentru titlurile de stat ar putea creşte iar leul ar putea fi din nou sub presiune. (…) Îmi este teamă că dacă nu e Isărescu, va fi cineva mai puţin credibil şi cu mai puţină influenţă”, spune Blaise Antin, şeful cercetării pe pieţele emergente în cadrul grupului American TCW Group – un cumpărător al titlurilor de stat din România.

Pentru România, nu este un moment deloc potrivit pentru o astfel de schimbare. După o creştere rapidă, economia dă semne de încetinire, în timp ce deficitul bugetar ar putea depăşi limitele impuse de UE anul viitor, cu deficitul de cont curent la cel mai ridicat nivel din 2008. Cu alegeri atât prezidenţiale cât şi parlamentare până la finalul anului 2020, banca centrală are nevoie de o mână fermă.

Isărescu este exact această mână fermă, apreciază Bloomberg. El a jucat un rol cheie pentru aderarea României la Uniunea Europeană în 2007 şi a fost o ancoră de stabilitate în timp ce multe guverne s-au prăbuşit. Cu el la cârma băncii, hiperinflaţia a fost învinsă, iar creşterea a ajutat în lupta împotriva sărăciei. Următorul ţel ar fi adoptarea monedei unice, un obiectiv stabilit pentru 2024.

Isărescu a câştigat în cei 28 de ani şi influenţă internaţională. A colaborat în ipostaza de omolog cu oameni precum Alan Greenspan şi Mario Draghi, a primit 17 titluri de onoare universitare şi este un membru al exclusivistului Bilderberg Group.

Tag-uri Nume: 

Tag-uri Institutii: