26 octombrie 2021

Muntenegru: Primul parteneriat civil între persoane de acelaşi sex

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Primul parteneriat civil între persoane de acelaşi sex în Muntenegru a fost înregistrat oficial duminică, potrivit DPA. Conform legii în acest sens adoptate în urmă cu un an și contestată puternic de Biserica Ortodoxă Sârbă, cuplurilor de acelaşi sex li se interzice încă adoptarea copiilor în ţară.

Ministrul administraţiei publice, societăţii digitale şi mass-media al ţării, Tamara Srzentic, a scris pe Twitter confirmând înregistrarea, a relatat televiziunea de stat din Muntenegru.

„Astăzi este o zi de mândrie pentru comunitatea LGBTIQ sub steagul Muntenegrului şi mă pot mândri că în ţara noastră a fost încheiat primul parteneriat civil între persoane de acelaşi sex”, a spus Srzentic. „Mă bucur că legea parteneriatului civil a început oficial să fie implementată şi le doresc partenerilor mult noroc şi dragoste pentru viaţa lor împreună”, a adăugat ea.

Legea care face egal din punct de vedere legal parteneriatul între persoane de acelaşi sex cu căsătoria heterosexuală a fost aprobată de parlamentul de la Podgorica în iulie 2020. Proiectul s-a confruntat cu o opoziţie masivă din partea Bisericii Ortodoxe Sârbe. Cuplurilor de acelaşi sex li se interzice încă adoptarea copiilor în ţară, notează agenţia germană de presă.

Preşedintele Milo Djukanovic şi prim-ministrul Zdravko Krivokapic încearcă să menţină în Muntenegru, fostă parte a Iugoslaviei, un curs prooccidental. Ei vor de asemenea să-şi conducă ţara, deja membră a NATO, în Uniunea Europeană.