30 septembrie 2022

Muzeul ASTRA: Despicăm chihlimbarul în 4

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Muzeul ASTRA, instituţie ale cărei acţiuni sunt posibile prin finanţarea Consiliului Judeţean Sibiu, organizează în perioada 17-18 iulie evenimentul ,,Despicăm chihlimbarul în 4″. Este vorba despre o acţiune de tip ,,spus poveste”( storytelling), în care muzeograful Adrian Scheianu va prezenta vizitatorilor o colecţie de 25 de pietre chihlimbar. Colecţia conţine şi mostre de chihlimbar verde şi albastru, două exponate rare.

„Exploatarea bogăţiilor subsolului a reprezentat o practică ocupaţională constantă a comunităţilor umane încă din zorii istoriei. Resursele naturale găsite în măruntaiele pământului, precum sarea şi cărbunele, au contribuit la evoluţia civilizaţiei şi, ca în cazul metalelor preţioase, ca aurul şi argintul, au asigurat bunăstarea celor care deţineau aceste bogăţii. Cei care îşi riscau viaţa coborând în mine sau aventurându-se în peşteri vor descoperi şi alte zăcăminte de minereuri, cristale şi pietre preţioase a căror frumuseţe va stârni imaginaţia multora.

Exploatarea acestora a dus la dezvoltarea meşteşugurilor artistice dar şi a comerţului. O astfel de piatră (semi)preţioasă este şi chihlimbarul (în fapt o răşină) care de-a lungul vremurilor a fost considerat chiar mai preţios ca aurul. Găsit în stare naturală în foarte puţine locuri din lume, cea ce îl face rar, chihlimbarul a jucat şi un rol comercial de primă mână încă din Antichitate punând în contact grupuri umane aflate la mari distanţe, dar acestuia i s-au atribuit şi valenţe magice.

Dintre variantele de chihlimbar de pe mapamond printre cele mai valoroase este chihlimbarul românesc sau rumanitul exploatat în zona Carpaţilor de Curbură. Cunoscut de localnici încă din vechime acesta va fi exploatat pe scară largă începând cu secolulul al XIX-lea.”, a declarat Adrian Scheianu, muzeograf Muzeul ASTRA.

Locul de întâlnire pentru „Despicăm chihlimbarul în 4” va fi în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, gospodăria-atelier de prelucrarea chihlimbarului din Colţi (jud. Buzău), sâmbăta (17 iulie) şi duminică (18 iulie), între orele 12,00 şi 18,00.

Toate evenimentele din programul Muzeului ASTRA sunt organizate în conformitate cu normele sanitare recomandate de autorităţi pentru combaterea răspândirii virusului SARS-CoV-2.

INFO TEXT: Adrian Scheianu, muzeograf Muzeul ASTRA

Acţiunile Muzeului ASTRA sunt posibile cu finanţarea Consiliului Judeţean Sibiu.

Cosmin Călinescu
Purtător de cuvânt Muzeul ASTRA Sibiu