6 decembrie 2021

Muzeul ASTRA Sibiu: Sărbătorim împreună Europa pe Calea Minorităţilor Etnice!

Distribuie pe rețelele tale sociale:

8 indicii ascunse în 8 locaţii diferite din Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului au fost pregătite în această săptămână de ,,vânătoare” (de indicii) în cadrul evenimentului „Descoperim diversitatea Europei în Muzeul ASTRA”. Acestea sunt obiecte simbol pentru fiecare grup etnic din România, prezent prin obiecte şi monumente de patrimoniu în Muzeul ASTRA. Mai mult, fiecare dintre ele spune o poveste care ne aduce aminte despre valorile Uniunii Europene, valorile noastre, ale tuturor, poveste pe care o găsiţi notată pe verso. Prin aceste valori comune, ascunse în colecţiile Muzeului ASTRA am ales să celebrăm în acest an Ziua Europei. Cele 8 cartonaşe, fiindcă despre astfel de indicii este vorba, au fost concepute special ca la finalul căutărilor să întregească un veritabil tablou de colecţie pentru participanţi, ca abţibildurile strânse în caietul copilăriei, de exemplu.

„Prin caracterul său multicultural, patrimoniului reprezentat de Muzeul ASTRA reflectă diversitatea etnică şi culturală care caracterizează întreg continentul european, valori culturale reunite simbolic într-un circuit expoziţional în aer liber dedicat diversităţii culturale, Calea Minorităţilor Etnice, cu 22 de gospodării, ateliere şi instalaţii tehnice aparţinând saşilor, maghiarilor, secuilor, şvabilor, evreilor, lipovenilor, ucrainienilor, rromilor, sârbilor, turcilor sau tătarilor. Suntem profund implicaţi în relaţia cu diversele minorităţi etnice şi poveştile lor şi depunem un efort deosebit în ilustrarea acestor fenomene prin festivaluri, activităţi culturale şi demonstraţii practice diverse. Vizitatorii sunt atraşi în Muzeul ASTRA nu doar de patrimoniul expus, ci tocmai de acţiunile în care sunt implicate diversele comunităţi etnice din care provine acesta, asumându-şi rolul de catalizator comunitar, încurajând toleranţa şi înţelegerea. Anul acesta, pentru a celebra Ziua Europei alături de vizitatorii noştri, am pregătit un program special, sub forma unui parcurs tematic incitant pentru descoperirea valorilor multiculturale şi a frumuseţii diversităţii culturale specifice comunităţii noastre europene. Propunem astfel un program care are ca scop creşterea gradului de conştientizare a diversităţii culturale ca principal atĂş al Europei şi facilitarea accesului unui public mai larg, în special a tinerilor, la colecţia de patrimoniu prezentată pe Calea minorităţilor etnice, dezvăluind tocmai frumuseţea încorporată în diversitatea culturală.”, a declarat Mirela Iancu, Director Marketing Cultural Muzeul ASTRA

„Descoperim diversitatea Europei în Muzeul ASTRA” va începe în vineri, 7 mai 2021, ora 10, şi va continua până la finalul lunii mai. La intrarea principală în muzeu şi la ceea dinspre Grădina Zoologică au fost amenajate standuri speciale de unde participanţii îşi pot lua, gratuit, materialele suport (o mapă pentru colectarea cartonaşelor indiciu, un un pliant cu instrucţiuni şi harta muzeului cu marcarea traseului Calea Minorităţilor Etnice). De asemenea, prin intermediul ASTRA Museum App, Muzeul ASTRA transpune în format electronic această vânătoare de indicii, cu imagini şi texte sugestive. După ce au adunat toate indiciile, la ieşirea din muzeu, participanţii vor primi o recompensă simbolică.

Toate evenimentele din programul Muzeului ASTRA sunt organizate în conformitate cu normele sanitare recomandate de autorităţi pentru combaterea răspândirii virusului SARS-CoV-2.

INFO TEXT: Mirela Iancu, Director Marketing Cultural Muzeul ASTRA

Acţiunile Muzeului ASTRA sunt posibile cu finanţarea Consiliului Judeţean Sibiu.

Cosmin Călinescu
Purtător de cuvânt Muzeul ASTRA Sibiu