13 mai 2021

Muzeul de Artă Constanţa îşi îmbogăţeşte patrimoniul!

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Mihai Lupu, a semnat dispoziţia privind acceptarea unei oferte de donaţie a patru opere de artă către Muzeul de Artă Constanţa.

Cele patru picturi, „Bucătăria Cleopatrei II”, „Nuntă cu pisică neagră”, „Circazieni în peisaj” şi „Carnaval folcloric – cortegiul copiilor”, în valoare de aproximativ 50.000 de lei, au aparţinut artistei plastice, poetei, prozatoarei şi traducătoarei, Margareta Sterian. Acestea, au făcut parte din colecţia privată a pictorului şi criticului de artă Mircea Barzuca. Apropiat şi moştenitorul testamentar al artistei, depozitar al unei arhive imense, Mircea Barzuca a înfiinţat „Fundaţia Margareta Sterian”, iar în colaborare cu Muzeul Literaturii Române, a organizat o expoziţie cu desenele artistei. Tot în memoria marii artiste, Muzeul Naţional de Artă, decernează premiile „Margareta Sterian”, iar una dintre străzile capitalei României îi poartă numele.

„Continuăm munca începută, cu mai bine de două decenii în urmă, de regretata Doina Păuleanu, prin a îmbogăţi cultura constănţeană cu noi opere de artă. Margareta Sterian, este unul din numele importante ale generaţiei sale, cu o personalitate complexă şi un artist valoros, care, din păcate, a fost apreciată mult prea puţin în timpul vieţii. Operele sale, de un inedit aparte, îşi recapătă locul firesc, pe simezele Muzeului de Artă Constanţa. Patru noi opere semnate de marea artistă, au intrat de astăzi în patrimoniul instituţiei noastre de cultură, pe care îl vor îmbogăţi atât din punct de vedere artistic, cât şi ca valoare. De altfel, această donaţie a domnului Mircea Barzuca, către Muzeul de Artă Constanţa, reprezintă dovada faptului că operele marilor artişti au fost, sunt şi vor fi păstrate în cele mai bune condiţii de către instituţia noastră de cultură. Astfel, publicul se poate bucura de frumuseţile acestora, mulţi ani de acum înainte, aşa cum sperăm că se va întâmpla şi cu lucrările din colecţia Topalu. Mulţumim domnului Mircea Barzuca, pentru gestul neaşteptat pe care l-a facut”, declară Mihai Lupu, Preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa.

Născută la Buzău, la sfârşitul secolului XIX, artista se stinge din viaţă la 95 de ani, în anul 1992. Ulterior, ucenicul acesteia, Mircea Barzuca, se luptă de mai bine de 20 de ani pentru a-i face cunoscute operele şi în ţară. Acesta declarând într-un interviu acordat postului de Radio România Internaţional:

„Desenul Margaretei Sterian poate fi regăsit şi în pictura ei, pentru că, în maniera ei de a picta, se poate descifra acel desen. Dar ea a fost o desenatoare care lucra, în primul rând, sub impresia chipului pe care-l picta şi, de aceea, desenul ei era foarte liber. Majoritatea scriitorilor expuşi în această expoziţie i-au fost şi prieteni, erau cam din aceeaşi generaţie, născuţi în jurul anului 1900. Unii dintre ei au căzut în uitare, iar o parte dintre ei au trecut de la poezie la alte activităţi, în special la proză sau critică. Şi tot câţiva dintre ei au murit foarte tineri sau au plecat din ţară. Oricum, nu toţi au reuşit mari performanţe care să le poarte numele peste anii dictaturii. A fost unul din motivele pentru care Muzeul Literaturii Române şi Fundaţia Margareta Sterian au decis că este nevoie de o asemenea expoziţie.”

Muzeul de Artă Constanţa, intenţionează să organizeze, pentru luna iunie a acestui an, o expoziţie dedicată artistei.

Biroul de Presă al Consiliului Judeţean Constanţa