30 iunie 2022

Muzeul Judeţean Botoşani găzduieşte expoziţia personală a artistei Alice Sfinţesco – Onicescu

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Muzeul Judeţean Botoşani găzduieşte expoziţia personală a artistei Alice Sfinţesco – Onicescu
Muzeul Judeţean Botoşani găzduieşte, în perioada 25-30 iunie 2022, în spaţiul Colecţiei de Artă (Piaţa Revoluţiei, nr. 12), expoziţia personală a artistei Alice Sfinţesco – Onicescu.

Alice Elena Onicescu s-a născut pe 17 mai 1879, în Botoşani, unde a urmat şi şcoala primară, continuându-şi studiile la Şcoala de Arte Frumoase din Bucureşti, ca elevă a profesorului G. Mirea. În 1901 a absolvit Şcoala de Arte Frumoase din Bucureşti, fiind medaliată pentru portret.

În perioada 1900-1912 a realizat peste 100 de portrete în ulei şi pastel. În 1907 s-a căsătorit cu inginerul T. Sfinţesco şi a avut numeroase sejururi în Europa (Germania, Italia, Franţa), în Egipt şi în Statele Unite, urmate de perioade de creaţie şi expoziţii la Iaşi, Bucureşti şi Paris.

Prieteni de nădejde i-au fost Constantin Noica şi Ionel Jianou. În anul 1964 s-a stabilit în Franţa, unde a pictat până în 1974. Artista a decedat în 6 noiembrie 1975, la Lys-Chantilly.

Pe simezele din Galeriile de Artă vor fi expuse peste 30 de lucrări de pictură, în ulei şi pastel, cu tematică vegetală şi compoziţii cu personaje.

În cadrul evenimentului se va lansa albumul de artă „Alice Sfinţesco – Cântecul culorilor”/ Editura CREATOR/LIBRIS şi va fi fi prezentat un moment artistic deosebit, susţinut de actriţa Claudia Motea şi soprana Arlinda Morava.

La vernisajul care va avea loc sâmbătă, 25 iunie 2022, ora 11.00, vor participa membrii familiei doamnei Alice Sfinţescu-Onicescu, dar şi numeroase personalităţi ale vieţii culturale şi social-politice din ţară şi străinătate.

Vă aşteptăm la un eveniment cultural deosebit !

Sursa foto Muzeul Judeţean Botoşani