Publicat: 3 Decembrie, 2014 - 20:19
Share
Coordonator MNB: Adrian Luca

Muzeul Naţional Brukenthal se alătură iniţiativei Google Cultural Institute, platforma online care oferă acces la patrimoniul istoric şi cultural din peste 60 de ţări.

Instituţia noastră contribuie cu 65 de imagini ale unor importante piese din colecţiile muzeale şi cu trei vizite virtuale. 

Muzeul Naţional Brukenthal este singurul muzeu din România ce poate fi vizitat online pe platforma Google Cultural Institute, prin tehnologia Street View; astfel sunt accesibile expoziţii, spaţii interioare şi exterioare de la Muzeul de Istorie Naturală, Muzeul de Istorie şi Palatul Brukenthal.

Cele 65 de piese indexate de Google Cultural Institute reprezintă atât lucrări din colecţia de pictură europeană şi românească (Ecce Homo, de Tizian Vecellio da Cadore, seria Cele cinci simţuri, de Gonzales Coques, Omul cu tichie albastră, de Jan van Eyck, Wilhelm IV de Bavaria, de Hans Schwab von Wertinger, Iacoba de Baden, de Hans Schwab von Wertinger; Femeie din Ţara Bârsei, de Arthur Coulin, Portretul baronului Samuel von Brukenthal, de Anonim, Natura statică cu cireşe, de Theodor Aman, etc), cât şi piese din colecţiile Muzeului de Istorie (o ladă de breaslă pictată de la 1714, obiecte lucrate în sticlăria de la Porumbacu de Sus în secolul al XVIII-lea, vase din aur şi argint lucrate de Sebastian Hann etc.). 24 de imagini au fost captate la rezoluţie înaltă, permiţând reliefarea celor mai mici detalii, de la tuşe ale pensulei la patina timpului.

Pentru Muzeul Naţional Brukenthal, prezenţa pe platforma Google Cultural Institute  reprezintă o oportunitate de a asigura accesul la patrimoniul instituţiei pentru un public larg ce nu poate călători la muzeu, precum şi pentru specialişti în vederea studierii pieselor de colecţie.