Publicat: 24 Ianuarie, 2018 - 13:40

Duminică, 28 ianuarie 2018, ora 11.00, Muzeul "Vasile Pârvan" anunță vernisarea expoziţiei de artă virtuală "MAGIA PUNCTULUI" a artistului Victor FOCA, membru al U. A. P. R. şi A. I. A. P.

Interesant, dar nu unic este faptul la începutul carierei acesta a abordat cu căldură şi multă plăcere artistică portretul şi arta figurativă în general. Chipurile desenate sau pictate având o desăvârşită nobleţe şi o frumuseţe inegalabilă. 

Însă, cu mulţi ani în urmă, la catedră, împreună cu elevii săi "a şlefuit cuvintele-ideile",din care s-a născut PUNCTUL PLASTIC ARMONIC şi RIGLA CREŞTERILOR ARMONICE, el simţind astfel nevoia de a se rupe, de a abandona figurativul din arta sa, apropiindu-se tot mai mult de concepte bazate pe "divina proporţie", pe formele "geometrice". Artistul a dorit a se distanţa de chipul exterior uman, apropiindu-se de înţelegerea tot mai profundă a interiorului uman. În noua viziune asupra artei el fiind de părere că rolul picturii este acela de a face apropierea de poezie şi teologie. 

Lucrările lui aflându-se undeva la graniţa dintre pictură şi grafică, pictorul declarându-şi intenţia de a realiza o "reprezentare grafică a mişcării", imaginile pe care le crează constituind practic memoria acestei mişcări.

Remarcabilă, în tablourile sale, este capacitatea de a analiza valorile percepţiei şi ale sistemului vizual, de a descompune nucleele cromatice în părţile lor componente, de a desface astfel acest ghem de energii, de potenţialităţi, în elementele primare pe care le distribuie cu subtilă ştiinţă în imagini.

Cert este că nimic din tot ceea ce ne propune artistul nu este întâmplător. Geometria culorilor, combinaţiile pigmentare pe care le-a studiat şi experimentat ani la rând, devin instrumente ale înţelegerii diversităţii culorilor, prilej de organizare cromatică a orizontului vizual. 

Publicul bârlădean are astfel posibilitatea, prin intermediul expoziţiei, să cunoască un artist cu o operă interesantă şi unică în arealul românesc. 

Expoziţia va fi deschisă în perioada 28 ianuarie - 26 februarie 2018, în fiecare săptămână, de marţi - duminică între orele 8 - 16.

Organizator,

director,

Mircea Mamalaucă

Tag-uri Nume: