16 octombrie 2021

Muzeul „Vasile Pârvan” deschide publicului local o expoziţie

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Bârlad, 26 septembrie 2021

Expoziţia „PLANTE FOSILE DIN JUDEŢUL VASLUI”

Comunicat de presă

În data de 26.09.2021, cu începere de la ora 11.00, Muzeul „Vasile Pârvan” deschide publicului local o expoziţie în cadrul căreia sunt etalate eşantioane din plante şi frunze pietrificate aflate în colecţia de paleobotanică a Secţiei de Ştiinţele Naturii.

Toate exponatele (peste 180 de eşantioane) au fost colectate din stratele fosilifere deschise în aflorimentele (cariere de nisip, ravene) existente pe teritoriul administrativ al Judeţului Vaslui. Constituirea acestei colecţii aparţine în principal personalului muzeului nostru dar şi a altor colaboratori (specialişti, studenţi): dr. Daniel Bejan, şef lucrări dr. Bogdan Gabriel Răţoi, dr. Adrian Andrei, dr. Cristian Onel, fostul învăţător Marin Rotaru de la Giurcani etc, care au participat la cercetările de teren realizate în ultimii 15 ani în judeţul nostru.

Însă, cercetarea ştiinţifică a fost realizată de către dr. Iamandei Stănilă de la Institutul Geologic al Românei din Bucureşti, unul dintre puţinii geologi specializaţi în determinarea speciilor de plante lemnoase dispărute în timpurile geologice ca urmare a modificărilor climatice. Astfel, au fost puse în evidenţă, pe baza a celor 53 de eşantioane cercetate, 8 specii de arbori care constituiau compoziţia pădurilor din Miocennul superior. (Miocenul este epoca de timp geologic care începe acum 23,03 milioane de ani şi se termină aproximativ, acum 5,33 milioane de ani).

Expoziţia este panotată în spaţiul muzeului din strada Republicii nr. 235 şi va fi vernisată la ora 11.00 de către dr. Iamandei Stănilă – Bucureşti, dr. Adrian Andrei – Asociaţia „Deinoterra” Bârlad şi dr. Laurenţiu Ursachi – Muzeul „Vasile Pârvan” Bârlad.

Accesul în expoziţie se va face conform regulilor impuse de situaţia pandemiei COVID-19.

Cu aleasă consideraţie,
Muzeograf, dr. Laurenţiu Ursachi