Publicat: 20 Februarie, 2019 - 08:36
Share

Liviu Suhar este o importantă personalitate a culturii româneşti, cu o profundă pregătire şi o puternică apetenţă faţă de tradiţiile picturii româneşti, dar şi pentru modernitate. Întreaga sa carieră şi-a construit-o pornind de la convingerea că "arta înseamnă, în primul rând decantare şi ulterior o aprofundare a sinelui, nu o căutare furibundă a consacrării, pe o direcţie comod pavată"

Sensibil fără a fi patetic, cerebral fără a fi rigid, incomod şi sever uneori, jovial şi disponibil îndeobşte, Liviu Suhar este un nume de referinţă al plasticii româneşti contemporane. Un portofoliu impresionant de lucrări, expoziţii în locuri sonore, stagii de documentare în multe ţări, cărţi publicate de istoria, teoria şi critica artei, o asociaţie şi un muzeu care îi poartă numele sunt semnele unei cariere de excepţie.

Încă de la sfârşitul anilor '60, pictează în cicluri tematice, preschimbându-le funcţie de evoluţia propriilor noduri de interes. În anii începuturilor, s-a aplecat asupra subiectelor cu încărcătură populară. Lecţia tradiţiei, împărtăşită de pictorul ieşean, constă în exigenţa de a cupla efortul cu inteligenţa, sensibilitatea şi ideea, într-o perspectivă armonică, sănătoasă în plan cultural. Deşi neocolite, peisajul şi portretul au o mai mică vizibilitate printre lucrările artistului. Locul şi timpul sunt decisive în pictura artistului.

"Fie că evocă coline bucovinene sau idilice ţărmuri de mare, fie că ne invită prin defileurile paradisurilor urbane, artistul fixează impresii, reţine amintiri şi le aşază într-o nostalgică arhivă sentimentală. De asemenea, în scenografiile propuse de artist, oalele şi ulcelele intră în contaminare şi comunicare reciprocă, se metamorfozează magic, devenind personaje de prim-plan.

În linii generale, Liviu Suhar este interesat de o "gramatică" a picturalităţii menită să elucideze natura vocabularului plastic şi regulile de funcţionare a acestuia".

Vernisajul expoziţiei, acestui excelent pictor, va avea loc sâmbătă, 23 februarie la ora 11.00, la sediul central al Muzeului "Vasile Pârvan" Bârlad.

Prezintă criticul de artă dr. Maria Bilaşevschi.

Organizator, dr. Mircea Mamalauca Comunicat de presă - Muzeul "Vasile Pârvan" Bârlad

 

Tag-uri Nume: 

Tag-uri Institutii: