16 octombrie 2021

„Muzica pentru toţi”, un nou proiect editorial Madrigal & Cantus Mundi

Distribuie pe rețelele tale sociale:

În această toamnă, Corul Naţional de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” şi Programul Naţional Cantus Mundi vor lansa noul proiect editorial „Muzica pentru toţi – Integrarea şi incluziunea socială a copiilor şi tinerilor cu cerinţe educaţionale speciale prin intermediul muzicii”.

Volumul „Muzica pentru toţi” reprezintă un ghid de bune practici în aplicarea celor mai inovative mijloace educaţionale, precum şi abordări din sfera psihologiei pentru susţinerea activităţilor muzicale cu toate categoriile de copii, cu precădere a copiilor cu cerinţe educaţionale speciale (CES).

„Acest nou proiect al Corului Madrigal şi al Programului Naţional Cantus Mundi intersectează două domenii pe care noi le considerăm extrem de importante în formarea copiilor şi a tinerilor – Educaţia muzicală şi Psihologia. Un cor de copii sau un grup muzical este privit la Cantus Mundi ca un mediu sigur din punct de vedere emoţional, incluziv şi creativ, în care toţi participanţii îşi acceptă diferenţele, comunică, se exprimă liber şi se dezvoltă cântând împreună. Prin „Muzica pentru toţi”, profesioniştii de la Madrigal şi Cantus Mundi vor aduce comunităţii educaţionale, dirijorilor corurilor de copii, dar şi părinţilor, o perspectivă nouă, prietenoasă şi accesibilă pentru abordarea muzicii în educaţia celor mici şi mai ales a copiilor şi tinerilor cu nevoi şi abilităţi speciale”- a declarat Leila Popovici, Directorul Programului Naţional Cantus Mundi.

Materialul editorial va fi un instrument simplu, modular, pratic şi flexibil, dedicat atât copiilor şi tinerilor din România, cât şi comunităţii profesorilor, educatorilor şi dirijorilor de coruri de copii. Aceştia din urmă vor avea acces la o serie de metode şi contexte studiate, activităţi şi noţiuni de orientare în lucrul cu copiii, dar şi la o componentă de auto-cunoaştere, prin care să îşi poată pune în valoare abilităţile în interacţiunile cu cei mici şi prin intermediul căreia să îşi potenţeze vocaţia de formatori.

Proiectul editorial „Muzica pentru toţi – Integrarea şi incluziunea socială a copiilor şi tinerilor cu cerinţe educaţionale speciale prin intermediul muzicii” reprezintă cea mai recentă intervenţie educaţională a Corului Madrigal, care, prin Programul Naţional Cantus Mundi, vizează incluziunea socială şi culturală a copiilor şi tinerilor prin muzică, indiferent de abilităţile pe care le deţin. În luna iunie 2021, Corul Naţional de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” şi Programul Naţional Cantus Mundi au lansat în calitate de autori manualul „MUZICĂ ŞI MIŞCARE” pentru clasa a III-a , publicat de Editura „Corint Educaţional”.

Proiectul editorial „Muzica pentru toţi – Integrarea şi incluziunea socială a copiilor şi tinerilor cu cerinţe educaţionale speciale prin intermediul muzicii” este iniţiat şi implementat de Corul Naţional de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” prin Programul Naţional Cantus Mundi şi co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional (AFCN)*.

*Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administraţiei Fondului Cultural Naţional. AFCN nu este responsabilă de conţinutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finanţării.

*** Programul Naţional Cantus Mundi este cel mai mare program de integrare socială prin muzică din România, iniţiat de reputatul dirijor Ion Marin şi derulat cu implicarea Corului Naţional de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”.

După 10 ani de activitate, Programul reuneşte sub umbrela un număr impresionant de 1.680 de coruri. Peste 60.000 de copii şi tineri, alături de dirijorii lor, participă la promovarea cântului coral pe întreg cuprinsul ţării, depăşind barierele legate de etnie, condiţie socială şi capacităţi fizice sau psihice, construind astfel nuclee culturale complexe, atât de necesare pentru revitalizarea societăţii noastre.

Corul Naţional de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” este o emblemă a vieţii muzicale româneşti şi universale. Din momentul înfiinţării sale, în 1963, de către dirijorul Marin Constantin (1925-2011), Corul Madrigal a susţinut peste 4.600 de concerte aplaudate în întreaga lume, impunându-se astfel ca un adevărat „brand de ţară”. Este unul dintre etaloanele mondiale ale muzicii corale camerale, cu un repertoriu îndreptat către Renaşterea europeană, muzica bizantină şi creaţia contemporană românească şi universală.

În noiembrie 2016, Corul Naţional de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” a fost recunoscut oficial ca Ambasador al Libertăţii, Speranţei şi Păcii, primind premiul „Jean Nussbaum and Eleanor Roosevelt” la Palatul Naţiunilor Unite din Geneva, în cadrul Summit-ului Global de Religie, Pace şi Securitate. După 58 de ani de activitate neîntreruptă, Corul Naţional de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”, instituţie publică de concerte de importanţă naţională, aflată în subordinea Ministerului Culturii din România, îşi continuă parcursul său de diplomaţie culturală, fiind unul dintre cele mai longevive şi apreciate ansambluri corale europene.

Biroul de presă
Corul Naţional de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”
Programul Naţional Cantus Mundi